Kunhegyes

2018.01.14. 13:30

Százezrek álma és jövője veszett a Donnál (galéria)

A doni katasztrófa áldozataira és hőseire emlékeztek január 12-én, kora este. A református templom kertjében tartott ünnepségen Szentpéteriné Lévai Mária, a művelődési ház vezetője köszöntötte a jelenlévőket.

mde

Dr. Pénzes István, a helyi Nagy László Szakgimnázium és Szakközépiskola igazgató-helyettese mondott beszédet. Felidézte a Don-kanyarban történt eseményeket, hadmozdulatokat.

Felhívta a figyelmet a magyar katonák hősies helytállására és az embertelen körülményekre.

A rendkívüli hidegben hiányos felszereléssel kellett felvenniük a harcot a túlerőben és technikai fölényben lévő szovjet erőkkel szemben. A második magyar hadsereg súlyos veszteségeket szenvedett, az emberáldozat hatalmas volt.

– Bízunk abban, hogy az utókor tud tanulni a történelmi tragédiából és elkerülhetővé válnak a hasonló szörnyűségek. Családok százezrei, álmok, szerelmek, egy egész nemzet látta kárát az akkor történteknek – mondta a pedagógus.

Ezt követően elhelyezték a kegyelet koszorúit a XX. század emlékművénél, majd a jelenlévők gyertyákat gyújtottak a hősök és áldozatok emlékére.

Ujvári László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!