JÁSZBERÉNY

2018.01.15. 11:30

Új életet kezdett Hans és Kurszán (galéria)

Két, sikeresen felgyógyult parlagi sast engedtek szabadon szombaton a Jászberény határában található Sasközpontból. A hazánkban fokozottan védett ragadozó madarakat a tizenötödik alkalommal megtartott Országos Sasszinkron hétvégéjén, a negyedik alkalommal megszervezett Sasnapon bocsátották útjukra.

Juhász Tibor (balra) és Horváth Márton az egyik elengedett sassa

Fotó: Banka Csaba

Az évindító Sasnap alkalmából a jászberényi Sasközpont munkatársai különleges eseménnyel várták az érdeklődőket. A központba betegen, illetve sérülten bekerült, az elmúlt hónapokban gondozott két parlagi sas röptetésére.

Az egyik parlagi sast a hevesi madárvédők találták meg tavaly ősszel. A kútba esett ragadozó, amit Kurszánnak neveztek el, a növendékmadarak szárnyra kapásának idején járt szerencsétlenül.

A másik felgyógyult madár Ausztriából érkezett. Osztrák természetvédők egy leszakadt fészek három fiókája közül kettőt Magyarországra, a berényi központba szállítottak.

– Az egyik madár szárny- és lábtöréssel került hozzánk – mondta Juhász Tibor, a berényi Sasközpont vezetője, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre.

– Ezt, az osztrák kollégák által Hansnak nevezett egyedet engedhetjük most szabadon.

Juhász Tibor (balra) és Horváth Márton az egyik elengedett sassa
Fotós: Banka Csaba

– Parlagi sasok röptetésében kevés szakembernek van tapasztalata, a Sasközpontban pedig épp ezen a területen szereztünk már kellő gyakorlatot – tette hozzá Juhász Tibor.

– Ráadásul egy olyan területen vagyunk a Jászság szívében, mely a parlagi sasok birodalma. A központ három évvel ezelőtti megnyitása óta Hanssal és Kurszánnal együtt már hét ragadozót tudtunk természetes környezetébe visszahelyezni.

– A tizenötödik hazai sasszinkron hétvégéjén az ország különböző pontjain összesen mintegy négyszáz szakember végzett megfigyelést – tájékoztatta honlapunkat Horváth Márton, a Magyar Madártani Egyesület tagja, a parlagi sas védelmi program vezetője.

Az összegyűlt adatok alapján tudják azt nyomon követni, hogy mennyi parlagi sas, rétisas található Magyarországon. Idén az Európai Unió által támogatott nemzetközi program eredményeként nyílt arra lehetőség, hogy egy Ausztriában megsérült madarat gyógyítsanak a jászberényi központban. A programhoz csatlakoztak az osztrák, a szerb, a szlovák, a cseh madárvédők.

A madárröptetés alkalmával meggyőződhetett mindenki arról, hogy jól sikerült a sasok visszavadítása. Amikor a gondozók egy utolsó adatrögzítés miatt szerették volna befogni a sasokat, az egyikük – nevezetesen Kurszán – utat talált magának a szabadba.

Az erős szélben ugyanis a sasröpde egyik dróthálós ablaka kinyílt. Kurszán azonnal szárnyra kapott, és csak azt csodálhatták meg az érdeklődők, hogy milyen jó erőben dacol az erős széllel.

Hans röptetése már a forgatókönyvnek megfelelően zajlott. A központ munkatársai elvégezték az utolsó súly- és szárnyfesztávolság-mérést, ellenőrizték a madárra erősített GPS nyomkövetőt. A madarat a Sasközpont mögötti réten engedték szabadon.

Banka Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!