JÁSZKUNSÁG

2017.12.16. 10:30

5+1 íratlan szabály a sportszerű közlekedésről – Te mindet betartod?

A jogosítvánnyal rendelkező közlekedőkről általában azt képzeljük, tudnak vezetni. Ám a tapasztalat ezt sajnos sok esetben erősen cáfolja. Habár a KRESZ szabályai betűről betűre le vannak írva, ezeknek bemagolása és alkalmazása még nem elegendő ahhoz, hogy biztonságosan vezessünk. Mutatjuk, miért!

Összegyűjtöttünk 5+1 „javaslatot” az utca emberétől, melyeket ha mindenki betartana, nagy valószínűséggel sokkal kevesebb baleset történne, és stressz-szintünk sem akadna ki a maximumon minden ötödik percben.

Számos olyan íratlan szabály létezik, melyet a tudatos és tapasztalt sofőr szem előtt tart, de ha más közlekedők körülötte nem így tesznek, könnyen fülsértő dudaszóba és káromkodásba fulladhat a forgalmi helyzet.

Nos, ez az első hiba.

1.: Többet ésszel, mint erővel!

Bizonyos forgalmi helyzetekben egyáltalán nem segít a folyamatos dudálás, de a fékpedál használata annál inkább. Ha agresszívan viselkedünk az utakon, amellett, hogy iszonyatosan nagy veszélyt jelentünk másokra és magunkra, velünk sem viselkednek majd másképpen.

Ha egy idős, nehezen mozgó és nagyot halló néni hosszasan próbál átkelni a veszélyes zebrán, nem oldhatod meg azzal a helyzetet, hogy rádudálsz vagy kiordítasz neki az autóból. Ehelyett inkább várd meg türelmesen, míg átkel (vagy segítsd át, ha igazi úriember szeretnél lenni), de hidd el, nem az a célja, hogy bárkit is feltartson.

" />

2.: Elengedni és megköszönni.

Mondunk egy példát. Szolnokon, a Tiszaligetből tartanál éppen a város felé hétköznap délután ötkor. Szinte lehetetlen kifordulni a Tisza-híd felé. Még ha se előtted, se mögötted nem készül senki sem hasonló kihívásra, akkor is hosszú perceken keresztül kell a kereszteződés torkában vesztegelned.

Ha csak! Valaki be nem enged.

Annak, aki beenged, szinte tök mindegy, hogy öt méterrel előrébb vagy hátrébb áll-e a dugóban, mi pedig nagyon boldogok vagyunk, mert végre irányba állíthattuk autónkat.

Finoman bekapcsoljuk a vészvillogót egy pár másodpercre, megköszönjük a jó cselekedeteit aznapra letudó közlekedőnek, hogy beengedett a sorba, és mindenkinek jó.

Ezt jelenti elengedni és megköszönni. Ugye, nem is olyan vészes?

3.: Jobbra tarts!

Oké, igen, ez szerepel a KRESZ szabályai között, de amire mi itt gondolunk, az nem.

Ha kétszer két sávos az út (például a szolnoki Ady Endre vagy Baross út), te pedig nem sietsz sehova, mondjuk belterületen, 35-40 km/h-val közlekedsz, húzódj ki a külső sávba!

Egyrészt, aki a szabályos maximummal, 50-el szeretne megelőzni, máris nem tud szabályosan, hiszen a külső sávból kell téged kikerülnie.

Másrészt pedig nincs annál idegesítőbb, amikor két ráérős sofőr halad egymás mellett a két sávban 40-el, esélyt sem adva a mögöttük közlekedőknek, hogy megelőzhessék őket. Ha pedig úgy érzed, most megelőzöd a külső sávban haladó járművet, tedd azt 50 km/h-val, hogy ne tartson három és fél percig az előzés művelete.

Illusztráció.
Forrás: Shutterstock

4.: Ne „amperkodj”!

A legbugyutább, legbalesetveszélyesebb közlekedési stílus az erőfitogtatással jár kézenfogva.

Attól, hogy erősebb autót vezetsz, még nem vagy felsőbbrendűbb a többi közlekedőnél!

Arra a közlekedési helyzetre gondolunk, amikor egy autós megkezd egy szabályos előzést, de a kikerülni kívánt jármű vezetője nem, hogy nem partner a műveletben, még rá is gyorsít, hogy megakadályozza azt.

Hangsúlyozom. Ostoba, felelőtlen cselekedet, mellyel az „amperkodó” autó vezetője az összes körülötte közlekedő ember életét (és sajátját) veszélyezteti.

Nincs az az élethelyzet, amiben ez a viselkedés megállná a helyét!

5.: Figyelem, türelem!

Ide sok példát fel lehetne sorolni, mondjuk egy tanulóvezető első óráját a forgalomban, egy idős kerékpárost az út közepén, egy friss jogosítvánnyal rendelkező sofőr parkolási próbálkozásait, vagy a zebrához közeledve feltűnő gyalogost, aki hezitál, lelépjen-e.

" />

Mind-mind olyan helyzetek, melyekre nem szabad idegesen, agresszívan reagálni, mert az nem old meg semmit, sőt, sokszor csak tetézi a „bajt”.

Mindannyian tudjuk, hogy egy rendszeresen vezető autósnak napjában sokszor előfordulnak ilyen szituációk, de a legjobb, ha mindig veszünk pár mély lélegzetet, mosolygunk és elengedjük a történteket. Jobb az úgy nekünk és mindenki másnak is.

+1.: Ha nem vagy biztos magadban...

Sajnos előfordul az ember életében, hogy különböző okokból ugyan, de egy ideig mellőznie kell a vezetést.

Friss jogsisként féltünk vezetni, betegség miatt nem ülhettünk autóba, vagy éppen nem volt mit vezetni...

Azt mondják, ez is olyan, mint a biciklizés, mert ha egyszer megtanulod, sosem felejted el, de ez azért nem egészen így van.

Visszaszokni a vezetésbe nem biztos, hogy a forgalomban a legjobb ötlet. A rutinpályák éppen ezért vannak, de egy nagy, nyitott tér is éppen megfelel, hogy belerázódj újra.

Ezen semmi szégyellnivaló nincsen, inkább ingerszegény környezetben ülj a volán mögé eleinte, majd szépen fokozatosan térj vissza forgalomba.

" />

B. Zs.

Borítókép: Illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!