Jászkunság

2017.08.12. 13:30

Milyen fizetésre számíthatunk frissdiplomásként?

Egy nemrégiben elvégzett felmérés szerint Magyarországon a frissdiplomások átla­gosan bruttó 220 ezer forintot keresnek, míg megyénkben az átlag kezdőbér bruttó 186 ezer 500 forint. Persze, ha valaki informatikus, hármassal is kezdődhet a bére.

A kutatásban arra voltak kíváncsiak, hogy a 17–24 éves korosztály milyen fizetésekre számíthat. Ez az a csoport ugyanis ahová a frissen érettségizett és a friss diplomás pályakezdők kerülnek.

A felmérés arra világított rá, hogy Magyarországon a pályakezdők átlagosan bruttó 220 ezer forintot keresnek, miközben az országos átlagfizetés ennél mintegy ötvenezer forinttal magasabb.

Összehasonlításképpen: a legtöbbet azok a 35–45 évesek keresik, akik 6–10 éves tapasztalattal rendelkeznek a munkahelyükön. Ők ugyanis havonta átlagosan 340 ezer forintra számíthatnak adózás előtt.

Jó hír viszont, hogy a frissdiplomások bére évről évre emelkedik, és az elmúlt időszakkal összehasonlítva idén várják őket a legjobb kilátások. Míg 2011-ben a válság hatására mindössze havi 160 ezer forintra számíthattak, 2012 és 2014 között már 180 ezer forint között mozgott a várható bérük, 2015-ben már elérte a 200 ezret, tavaly pedig túllépte a 210 ezer forintot.

Természetesen az sem mindegy, hogy pályakezdőként milyen iskolai végzettséggel rendelkezünk.

A szakmunkások ugyanis havi bruttó 180 ezer forintos bérre számíthatnak, a gimnáziumot és OKJ-tanfolyamot végzett pálya­kezdők bruttó 200 ezerre, a diplomával rendelkezők pedig főiskola esetén átlag 280 ezerrel, egyetemi végzettség mellett pedig havi bruttó 290 ezer forinttal is számolhatnak.

Az első munkahely megszerzésénél a fizetés nagyságát nagyban befolyásolja az is, hogy milyen területen helyezkedtünk el. Az informatikusok iránt köztudottan nagy a kereslet, ennek megfelelően pályakezdőként is ők keresik a legtöbbet: átlagosan bruttó 310 ezer forintot kapnak a munkába lépés után.

Őket a minősgémenedzsment követi átlag 300 ezer forintos fizetéssel, majd a bankügy következik bruttó 270 ezer forinttal.

Havi bruttó 250 ezer forint körül keresnek még a HR és munkaerő-fejlesztés, a pénzügy és könyvelés, az elektrotechnika és elektronika, valamint a marketing, reklám és PR területén elhelyezkedő pályakezdők.

Érdemes továbbá a gépipar (240 ezer forint), a vegyipar (238 ezer forint) valamint az autóipar (212 ezer forint) területén állást keresni.

Tapasztalat nélkül a legkevesebbre az oktatás és képzés (havi bruttó 175 ezer forint), a vendéglátóipar és idegenforgalom (173 ezer forint), valamint az egészségügy és szociális ellátás (170 ezer forint) területén számíthatnak a leendő munkavállalók.

A kutatásból az is kiderült, hogy az iskolapadból kikerülve is megéri multiknál állást keresni.

A több mint ezer főt foglalkoztató nagyvállalatoknál ugyanis bruttó 250 ezer ­forint az átlagfizetés, miközben a mikrovállalkozásoknál csupán 200 ezer forint alatti bérre számíthatunk.

Megyénkben több mint 186 ezer a frissdiplomások kezdőbére

A felmérésből az is kitűnik, hogy nagy a különbség a főváros és a vidék között is. A buda­pesti pályakezdők átlagosan bruttó 260 ezer forintot keresnek, őket a Győr-Moson-­Sopron (230 ezer forint), vala­mint a Komárom-Esztergom megyei (217 ezer forint) új munkavállalók követik.

Szűkebb hazánkban a frissdiplomások 186 ezer 500 forint bruttó átlagfizetésre számíthatnak, mely több mint húszezerrel magasabb a Nógrád megyei fiatalok bérénél, ahol a legalacsonyabb a kezdő átlagkereset: 166 ezer forint. Alacsony fizetésre számíthatnak a fiatalok Békés (175 ezer forint) és Somogy (167 ezer forint) megyében is.

A kutatás adatait összegezve elmondható, hogy a legjobb helyzetben a Budapesten multinál dolgozó és informatikusdiplomával rendelkező pályakezdők vannak.

Czakó Nóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!