Mezőtúr

2017.10.16. 20:07

Több évtizedes némaság után végre újra megszólalhat a 160 éves mezőtúri orgona

Az utolsó simításokat végzik ezekben a napokban a mezőtúri nagytemplom orgonasípjain. Több évtizedes némaság után holnap végre újra megszólalhat a míves hangszer.

Már csak a sípok finomhangolása van hátra – mondja Varga László orgonaépítő

Fotó: Mészáros János

Dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület elnöke szólaltatja meg elsőként ünnepi istentisztelet keretében a belvárosi református nagytemplom orgonáját. A hangszer az elmúlt évek során több fázisban, többek között felajánlásoknak köszönhetően újult meg, most pedig a reformáció 500 éves évfordulója tiszteletére szólalhat meg újra.

– Még 2015-ben határozta el a gyülekezet presbitériuma, hogy a Mezőtúri Református Egyházközség minden követ megmozgat annak érdekében, hogy 2017-re megvalósuljon a több mint százhatvan esztendős hangszer teljes restaurálása. Miután az évtizedek során egyre rosszabb állapotba került az orgona, bizony, időszerűvé vált már a rekonstrukció.

– Az elmúlt két év alatt a mezőtúri hívők, az önkormányzat, az országos egyház felajánlásaiból, illetve pályázati forrásból valósítottuk meg a teljes restaurálást – mondta el Mihalina László református lelkész.

– Ennek köszönhetően előbb a fémsípokat, a fasípokat és a szélládákat sikerült felújítani, ezt követte az orgonaszekrény feltárása, restaurálása.

A felújítási munkálatokat a neves orgonaépítő mester, Varga László irányította, aki számos hasonló hangszer restaurálását végezte már az évek során. A bontása 2015 októberében kezdődött meg.

Az orgonaépítő cég az összes fémsípot mindhárom műről (főmű, pozitívmű, pedálmű) soronként kiszerelte. Ekkor derült ki, hogy a teljes sípmű – valamikor még a homlokzati rekvirált sípok pótlása előtti időben – egy félhanggal át lett helyezve.

Vagyis eredetileg az orgona a mai hangmagassághoz képest megközelítőleg egy félhanggal feljebb szólt. A sípok megugratása a legtöbb sípsorban egy új, mély síp behelyezését vonta maga után, illetve az áthelyezett fémsípok a raszterben, az új helyükre beszorítva, egy gyűrűszerű károsodást, benyomódást szenvedtek el a síplábon.

Már csak a sípok finomhangolása van hátra – mondja Varga László orgonaépítő
Fotós: Mészáros János

– Igazán jól megépített, remek hangszer a mezőtúri, bár mai szemmel néhány megoldás már talán furcsának tűnik – tudtuk meg Varga Lászlótól.

– Most már tényleg a felújítás végén járunk, aprólékos munkával egyenként hangoljuk be a sípokat. Az október 17-i ünnepségen pedig már teljes szépségében pompázik majd az orgona.

Amint Mihalina László hozzátette, erre az alkalomra a református gimnázium egyik diákja, a kivételes zenei tehetségű Gácsi László egy zeneművet alkotott. Ez a darab szintén az október 17-ei ünnepségen hangzik majd fel először.

Eredeti szépségében pompázik

A mezőtúri templom orgonája egy 1854-ben, Komornyik Ferdinánd által épített hangszer. Ennek legnagyobb értékét az jelenti, hogy a Forster Örökségvédelmi Központ történeti kutatásai szerint az eredeti állapotban megmaradt hangszerek közül a legrégibb és a legnagyobb orgonának számít Magyarországon.

A felújításkor arra is ügyeltek, hogy a szinte véletlenül fellelt eredeti színmintának megfelelően restaurálják a hangszert, így valóban régi pompájában ragyoghat majd az orgona.

Szilvási Zsuzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!