JÁSZKUNSÁG

2017.12.11. 19:55

Figyeljünk oda, mivel tüzelünk kályhánkban! – a káros anyagok égetése veszélyes egészségünkre

Ahogy egyre hidegebbre fordul az idő, itt-ott fojtó, nehéz füst száll fel a kéményekből. Főként a nehezebb sorsú családok kályhái nyelnek el mindent válogatás nélkül. Ki sem meri nyitni az ablakot, mióta megkezdődött a fűtési szezon – panaszkodott egy olvasónk. Néha a közelből több helyről is dől a füst.

Képünk csak illusztráció

Forrás: Shutterstock

Már többeket is megpróbáltam emlékeztetni rá, hogy mivel lenne érdemes tüzelniük, nem sokat értem el. Egyébként pedig sajnos azt sem tudom, hová lehet ilyen esetben fordulni, hiszen mire kijönnek ellenőrizni, a füst elszáll.

– Amennyiben zavaró, irritáló, feltehetően az egészségre ártalmas füstöt tapasztal valaki, bejelentést tehet az illetékes kormányhivatal járási hivatalában, ahol panaszát a környezetvédelmi hatóságok kivizsgálják – tudtuk meg a témával kapcsolatban Semsey Sándornétól, a megyei kormányhivatal környezetvédelmi és természetvédelmi főosztályának munkatársától.

– Érdemes lehetőség szerint fotóval, videóval dokumentálni, tanúkkal alátámasztani az esetet, hiszen utólag valóban nehezen bizonyítható a környezetszennyezés.

Pedig az elmúlt években elkészített országos légszennyezettségi adatokból kiderül, hogy napjainkban a kisméretű szálló por kibocsátásához a legnagyobb mértékben a lakossági fűtés járul hozzá közel 70 százalékkal.

Emellett lényegesen kisebb a hozzájárulása a korábban fő problémaforrásnak gondolt iparnak (mindössze hét százalék), valamint a közlekedésnek (10 százalék).

Nem mindegy tehát, mivel és hogyan fűtünk, hiszen a szilárd tüzelőanyagok elégetésekor nagy mennyiségű káros anyag kerülhet a levegőbe. Amint a szakember felhívta rá a figyelmet, a szilárd tüzelő­anyagok között is nagy különbségek vannak.

– Amennyiben szén vagy fa között kell választanunk, inkább a fát preferáljuk. Ha úgy döntünk, hogy a szenet választjuk tüzelőanyagként, gondoljunk arra, hogy az olcsóbb, de rosszabb minőségű barnaszenek és lignit használata során okozott légszennyezettség is nagyobb – emelte ki Semsey Sándorné.

– Mindig próbáljuk szem előtt tartani azt, hogy a légszennyezettség az egyik legjelentősebb egészségügyi kockázati tényező, hiszen rák­keltő hatása van.

Képünk csak illusztráció
Forrás: Shutterstock

Az Egészségügyi Világszervezet szerint nyolc halálesetből egyet a légszennyezés okoz, ezért a levegőminőség javítása, a szennyezőanyagok kibocsátásának csökkentése közös érdekünk.

Épp ezért a Földművelésügyi Minisztérium nemrégiben kampányt indított Fűts okosan! címmel.

Az ehhez kapcsolódó www.futsokosankampany.hu honlapon pedig minden további fontos és elengedhetetlen információ megtalálható.

Mivel nem szabad fűteni?

Magyarországon a hulladékok nyílt téri vagy háztartási tüzelőberendezésben történő égetése több mint tizenöt éve jogszabályilag tilos.

A kezeletlen fa és a papír kivételével tilos minden hulladék elégetése, beleértve például az alábbiakat is: úgynevezett „kezelt” fa, bútorlap, építési fahulladék, színes, „fényes” papírhulladék, pet-palack, műanyag hulladék, autógumi, használt ruha, rongy, fáradt olaj, üzemanyag.

Ezek elégetésekor különböző mérgező vegyületek kerülnek a levegőbe és a hamuba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!