TISZAPÜSPÖKI

2018.01.20. 12:34

A munkaerőhiány miatt van szükség a vendégmunkásokra püspökin

Számos jelzés érkezett az utóbbi időben az önkormányzathoz, hogy a településen működő vállalkozások nagy számban alkalmaznak és szállásoltatnak külföldi munkavállalókat.

– Kis faluról van szó, az idegen arcok látványa az itteni lakosságban valóban kérdéseket vetett fel. Vannak vállalkozások a településen, amelyek a helyi munkaerőhiány miatt romániai és ukrán vendégmunkásokat alkalmaznak.

– Körülbelül negyven emberről lehet szó. Lakásokat bérelnek nekik a településen, így oldják meg a szállásoltatásukat – beszélt a jelenségről tiszapüspöki polgármestere.

Bander József elmondta, a jogszabály adta lehetőségeihez mérten tájékozódott a kialakult helyzetről.

– A szállásolás körülményeit kritizáló bejelentések vizsgálata és a lakosság nyugalmának megőrzése miatt levélben keresem meg az ingatlanokat bérbe adó tulajdonosokat. Már mindegyikük nyilatkozott arról, hogy kinek, milyen céllal adta ki az ingatlanját.

– A jogszabályok egyértelműen rendelkeznek, hogy munkavégzés céljából lehet lakást bérelni, ez nem minősül szálláskiadásnak, magyarul joguk van hozzá – mondta a település vezetője.

– Jogszabályi lehetőségek nem nagyon állnak a rendelkezésemre, annyit tudok tenni még, hogy megismerkedem ezekkel az emberekkel.

– Addig, amíg konkrétan olyan cselekmény nem történik, amely rendőri intézkedést igényel, csak fikció minden – hangsúlyozza a polgármester.

Intézkedésre nem volt szükség

Bander József elmondta, már történt hangoskodás.

– Az, hogy bemennek a kocsmába és összevitatkoznak vagy megjegyzéseket tesznek – ami persze nem helyes –, még nem intézkedési alap.

– Ám ha a lakost konkrétan zaklatják, lehetősége van felhívni a 112–es segélyhívót vagy a rendőrséget, hogy lehessen intézkedni, vagy az önkormányzatnál tegyen bejelentést.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!