REJTÉLYES UTCANÉV

2017.10.16. 07:00

Sebestyén vagy Sebestény körút? – Néha még az utcanévtáblának sem lehet hinni

A Zagyva-híd Tallinn városrész felőli oldalán van egy út, melyet tévesen jelölnek az utcanévtáblák, ráadásul több lakónak is fejtörést okoz a közterület nevének pontos leírása. Hogy Sebestény vagy Sebestyén-e a helyes változat? Utánajártunk, mit gondolnak erről a helybeliek.

Szurovecz Pál egy akkori térképet mutat, amikor az utca névadója még élt

Fotó: Hartai Gergely

– Sebestény? Nem, Sebestyén! Egészen biztos, hogy a Sebestyén név a helyes – világosított fel egy, a dr. Sebestyén (vagy Sebestény?) Gyula úti üzletből jövő idős úr, akihez azt a kérdést intéztük, vajon melyik névváltozat a megfelelő.

– Tősgyökeres szolnoki vagyok, és én mindig is Sebestyén útnak ismertem a hídon átívelő utat – vette át a szót a Zagyvaparti sétányon egy járókelő, aki máris vitába szállt társával, aki váltig állította, a „Sebestény” a helyes írásmód.

Néhány perccel később pedig már olyan magyarázattal találkoztunk, mely szerint az út Zagyva-part felőli oldala a Sebestyén, a túlsó, rendőrség felőli része a Sebestény „névre hallgat”.

Az út két szomszédos épületének tábláin, azaz a rendőrség és a Damjanich János Múzeum létesítményének falán is érdekes dologgal szembesültünk: néhány méteren belül más-más utcanévtábla emlékeztet az ugyanazt a személyt jelölő közterületre.

Előbbi intézményen ugyanis a „dr. Sebestény Gyula út”, utóbbin pedig a „dr. Sebestyén krt.” felirat jelenik meg.

Túróczi Péter, egy utcabeli fiatalember azonban úgy véli, tudja a megoldást a városrész közterületének különös nyelvi zűrzavarára.

– Biztos vagyok benne, hogy a „Sebestény” elnevezés a helyes – azzal táskájából személyi okmányok kerültek elő.

– A lakcímkártyámon a „dr. Sebestény Gyula” megnevezés szerepel, így azt gondolom, ez a verzió állja meg a helyét. Ugyanakkor tudom, kétféle változat is él a helyiekben… – vallotta a helyi férfi.

Szurovecz Pál egy akkori térképet mutat, amikor az utca névadója még élt
Fotós: Hartai Gergely

Péter véleményével egyezik meg Szurovecz Pál helytörténész álláspontja is:

– A Tallinn városrész esetében dr. Sebestény Gyuláról beszélhetünk, aki évtizedekkel ezelőtt orvosként működött – döntötte el a kérdést a város szakértője.

Elismert szakember volt a névadó

– A tüdőkórház melletti körutat a Zagyva-hídtól a Városmajor utcáig dr. Sebestény Gyula sebész professzorról, a magyar mellkassebészet alapítójáról nevezték el. Sajnos nevét sorra pontatlanul dr. Sebestyén Gyula utcának mondják a szolnokiak, sőt, telefonkönyvekben, utcanév-lexikonokban, táblákon, szolnoki térképeken, helytelenül így is írják – nyilatkozta évekkel ezelőtt dr. Nemes András orvos.

De hogyan is kötődik a híres professzor Szolnokhoz?

– Sebestény professzor tanítványa az a dr. Dávid Tivadar, aki a szolnoki tüdőkórház tüdősebészeti osztályának megteremtője volt. Sebestény professzor támogatásának köszönhetően, dr. Dávid Tivadar főorvos és az őt követő dr. Mécs János főorvos kiemelkedő szerepet vállalt megyénkben, a népbetegségnek számító tüdőbaj sebészi gyógyításában. Tisztelegve a nagy magyar tüdősebész emléke előtt, annak idején Mécs főorvos javasolta, hogy ezt az útszakaszt róla nevezzék el – taglalta.

Hartai Gergely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!