TOMAJMONOSTORA

2018.01.22. 13:47

Szeretnék felpezsdíteni a tomaji református hitéletet

Összefogott Tomajmonostora református lakossága, szeretnék felpezsdíteni a helyi hitéletet, újra összekovácsolni a református közösséget. Nemrég presbiterük is lett, aki Kunhegyesen képviselheti a tomaji közösség érdekeit.

Ujvári László

Fotó: Ujvári László

Míg a térség többi településén arányaiban megegyezik a reformátusok és katolikusok száma, addig Tomajmonostora lakossága – egyedülálló módon – zömében katolikus vallású.

Az elmúlt években vonzó célpont lett a település, de a betelepülők többsége református.

Hosszútávon fontos a református hitélet felpezsdítése, az egyre népesebb közösség összefogása és képviselete. Ennek megfelelően felmerült az igény arra, hogy a saját kezükbe vegyék a helyi közösség jövőjét.

A település a Kunhegyesi Református Egyházközség szórványgyülekezete, ezért ötletükkel megkeresték Nagy Kálmán kunhegyesi református lelkészt is. Aláírásgyűjtésbe kezdtek, melyből kiderült, hogy az érintettek többsége az általános iskola egyik pedagógusát ajánlotta presbiternek.

Október végén meg is tartották a presbiterválasztást.

– Szavazati joggal rendelkező pótpresbiternek választottak meg – kezdte Szathmári Norbert, aki január elsejétől képviselheti a tomaji közösséget.

– Fontos megemlíteni Váradi László kunhegyesi lelkészt, ő a református élet szervezője és a hittan oktatója Tomajmonostorán. Neki köszönhető a helyi református közösség előtérbe kerülése – folytatta.

Együtt dolgoznak azon, hogy összefogják és építsék a tomaji református gyülekezetet, a presbiteri üléseken pedig teret adjanak a helyi érdekeknek.

Céljuk, hogy Tomajmonostora ne csak egy csendes szórványgyülekezet legyen, hanem kimozduljon az évek óta tartó állapotból, ezáltal az egyházközség és a környék református életének meghatározó, aktív tagjává váljon.

– Presbiterként a közösség képviseletében és építésében szeretnék segíteni, tanárként pedig rávezetni a gyerekeket arra, hogy keresztelkedjenek, konfirmáljanak, csatlakozzanak hozzánk. Ehhez viszont vonzóvá kell tenni a közösség életét – véli a magyar–angol szakos pedagógus.

Fotós: Ujvári László

Bár jelenleg még nem sok eszközük van, rendezvények, például családi napok és különféle programok szervezésével próbálják ösztönözni, mozgalmasabbá tenni a helyi református közösség életét.

Szeretnék javítani és tovább építeni a kunhegyesi és tomaji gyülekezet kapcsolatát, együttműködését. Ez már tavaly nyáron elkezdődött, amikor – eleget téve e meghívásnak – részt vettek a kunhegyesi református családi napon, ahol főzőcsapatot indítottak és műsort adtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!