SZOLNOK/BUDAPEST

2017.08.21. 11:25

Szolnokon is találkozhatunk majd az új emeletes motorvonatokkal

A MÁV tizenegy nagykapacitású motorvonat vásárlásáról írt alá szerződést a Stadlerrel a két cég közötti nyolcéves, negyven motorvonatra ­szóló keretmegállapodás alapján – közölte a vasúttársaság a napokban.

Ilyen emeletes motorvonatok járnak majd Szolnokra is

Forrás: Stadler

A modern, kétszintes járművek fajlagos beszerzési ára 16,7 millió euró.

A vasúttársaság a nagykapacitású, úgynevezett KISS (Komfortabler Innovativer Spurtstarker S-Bahn-Zug) vonatokat más vonalak mellett­ a Budapest–Cegléd–Szolnok elővárosi vasútvonalakon állítja forgalomba, mégpedig várhatóan 2019 és 2020 között.

A továbbiakban érkező kétszintes motorvonatok a tervek szerint a Budapest–Újszász–Szolnok és a Budapest–Hatvan–Gyöngyös vonalszakaszokon is közlekedhetnek majd – megyénkben is utazhatunk tehát az új szerelvényekkel.

Az elképzelés szerint az utasok az idei tanévben találkozhatnak már az új motorvonatokkal a Budapest–Szolnok–Debrecen-Nyíregyháza–Záhony vonalon.

A közlemény szerint a MÁV-Start Zrt. az emeletes motorvonatokat saját szolnoki telephelyén fogja karbantartani.

A kétszintes motorvonatok utastájékoztató rendszerrel, légkondicionált, tágas utastérrel, wifivel, mobiltelefonok és laptopok töltésére alkalmas hálózati csatlakozókkal, valamint korszerű kamerarendszerrel rendelkeznek majd.

A járművek négy kerekes szék, illetve tizenkét kerékpár vagy öt babakocsi szállítására alkalmasak.

Ilyen emeletes motorvonatok járnak majd Szolnokra is
Forrás: Stadler

Az elővárosi forgalomban közlekedő járművekkel szemben elvárás még a villamos motorvonati üzem és az óránként százhatvan kilométeres engedélyezett sebesség – adott információt a tech­nikai részletekről a MÁV-Start Zrt. közleménye.

A szerződést Csépke András, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója és Dunai Zoltán, a Stadler Bussnang AG országigazgatója írta alá a minap.

G. SZ./MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!