VADHÍREK

2018.01.20. 16:24

Tavaly még mosómedvét is lőttek a megyében

Őzek szempontjából kedvezően alakult a 2017-es év – tudtuk meg Kasuba András megyei fővadásztól –, bár a januári, februári kemény hideg megviselte az állományt.

Kovács Berta

Megyénkben összesen 2800 körüli bakot ejtettek el a vadászok. 132 bak kapitálisnak mondható, azaz 500 gramm feletti trófeasúllyal rendelkezett.

Ezek közül 19 állat viselt 600 grammot meghaladó trófeát, sőt, három példány agancsa 700 grammnál is többet nyomott.

A mezei nyúl és a fácán szaporulatán is meglátszott a téli hideg és az aszályos nyár hatása. Nyúlból ősszel jelentős darabszámcsökkenés volt tapasztalható, ilyenkor ugyanis a mezőgazdasági kultúraváltás miatt időszakosan táplálékhiány alakul ki, ez az állatfaj pedig helyhez kötött.

Vaddisznóból jó volt a szaporulat, ami kicsit stagnálni látszik. De míg 2003-ban csak 200–250 állatot hasznosíthattak, addig 2017-ben 1700 vaddisznót lőttek, igaz, az állományuk is nagyobb.

A legnagyobb agyarú példányt Törökszentmiklósnál ejtették el: 23,4 és 23,6 mm-es agyarakkal rendelkezett. A legtöbb állatot Karcag-Kunmadaras környékén ejtették el.

Néhány helyről mezőgazdasági kártételükről is érkeztek hírek. A róka terítéke évek óta stagnál, többezres egyedszámban ejtik el a megyében, szükséges is folyamatos gyérítésük.

Egyre több az aranysakál, 5–6 éve még egyet se lőttek, 3 éve már 10 körüli példányt, tavaly jóval többet (csak Tiszapüspökiben is tizennégyet lőttek), idén pedig 100 fölötti darabszámra számítanak.

Érdekesség, hogy a Tiszazugban egy mosómedvét is lőttek, ugyanitt került puskavégre egy 2016-ban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!