ABÁDSZALÓK

2017.07.22. 17:28

Vajon eredetvédett lesz a sulyommal töltött Tisza-tavi csoki?

Sulyomból csokoládé, réti pipacsból szörp, ötletből megvalósult desszert lett. Az abádszalóki Szabó István sok Tisza-tó körül termett növényt felhasznál, hogy azokból valami jellegzetesen alföldi finomságot készítsen.

Joó Zsuzsa

Forrás: www.vitorlastiszato.com/

Vendéglátós vagy feltaláló? Talán mindkettő igaz az abádszalóki Szabó Istvánra, akinek különleges, sulyomkrémes csokoládéját már bemutattuk a Szoljon.hu-n.

– Eredetileg szakács vagyok, 1972 óta dolgozom a vendéglátásban. Amiket ezen kívül csináltam, azokat rendkívül nagy örömmel végeztem, de valamilyen módon mindig kapcsolatban maradtam az emberekkel, a közösséggel és a gasztronómiával is. Ez utóbbi most tér vissza igazán az életembe, méghozzá olyan oldaláról, melyet idáig nem is nagyon műveltem: ételeket gondolok újra vagy éppen találok ki.

– A feltaláló szó mégsem igaz rám, hiszen nincsen új a nap alatt. Igen, azt hiszem, csak újraálmodom. Olyan alapanyagokat, finomságokat veszek elő, melyek anno működtek nagyanyáink, dédnagyanyáink korában. Majd megvizsgálom, modern világunkba vajon miképpen lehet ezeket újra visszahozni. Így született a sulyomkrémes csokoládé.

István elmeséli, a sulyomról mindenki tudott, mindenki fogyasztotta is sok évvel ezelőtt. Amikor azonban a jólét beköszöntött, ez a termés a feledés homályába került. Nem is lehet ezen csodálkozni: a sulyom begyűjtése, szárítása, megőrlése, főzése kínkeserves és hosszú ideig tartó munka. Ugyan, manapság kinek lenne kedve ezzel vackolódni?!

– Én viszont úgy gondoltam, mégiscsak érdemes újra elővenni a sulymot. Először befőttet készítettem belőle, mely gyakorlatilag ehetetlen volt, ebből lekvárt főztem, mely még mindig nem volt az igazi. Tovább kísérleteztem, míg végül megszületett a finom sulyomszörp, amely a csokoládéim töltelékének ízesítő anyaga lett.

Az abádszalóki Szabó István imád kísérletezgetni az ízekkel és a formákkal is
Beküldött fotó

Kiderül, a sulyom íze leginkább a dióéhoz hasonlít, a szörpöt pedig mi magunk is megkóstoljuk. Fűszeres, fahéjas-szegfűszeges íz köszön vissza, mely a karácsonyt juttatja eszünkbe.

– A fahéj és a szegfűszeg is egy-egy fának a része. Bonbonjaimban is ez a fás, földes, Alföldre emlékeztető íz dominál. Arra törekedtem, hogy valamiképpen a térségünkre emlékeztessen az első íz, benyomás...

István annyira ragaszkodik „szülöttjéhez”, az Egy csepp Tisza-­tó elnevezésű csokijához, hogy elhatározta, levédeti. Ebben volt partner a megyei agrárkamara, mely felkarolta az innovatív ötletet és terméket.

– Bejelentkeztem az ez évi, szeptemberi OMÉK-ra is, ahol – nem titok – a kiváló helyi termék, illetve a kiváló eredetvédett helyi termék kategóriában szeretnék sikert aratni desszertemmel. Várom, hogy a döntőbizottság hogyan értékeli a Tisza-­tavi csokoládémat.

A kísérletező vendéglátós megsúgja, más érdekességek is megkóstolhatók a konyhájában, például búzavirágszörp, rétipipacsvirág-szörp, vadrózsavirág-szörp, kamillavirág-szörp, valamint ezen mezei virágok kandírozott változatai is.

Így készítsünk házi csokoládét: nagyon fontosak az alapanyagok!

Olvasóink is próbálkozhatnak házi csokoládé gyártásával! Állaga krémesebb lesz, mint az igazi csokoládéké, de nagyon finom...

Hozzávalók: 25 dkg sovány tejpor, ízlés szerint 30–40 dkg cukor, 10 dkg vaj, 7 dkg kakaó, 1 csomag vaníliás cukor.

Egy mély edényben a cukrot egy deci vízben feloldjuk, és a forrástól számítva öt percig főzzük, ezután a vajat felolvasztjuk benne, majd a tűzről lehúzzuk. A tejport a kakaóval és a vaníliás cukorral összekeverjük, majd a vajas cukoroldatba öntjük. Alaposan összekeverjük és azonnal kivajazott tepsibe töltjük. Elsimítjuk, és ha langyosra hűlt, vizes késsel kockákra vágjuk. Kiadós édesség.

Joó Zsuzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!