Jászkunság

2018.01.19. 17:30

Cukorvirágokat már ügyesebben alkot Barbi, mint híres mestere

Jól emlékszünk Erdős Hanna világ- és olimpiai bajnok cukrász keserédes szavaira, amikor azt mondta, nem talál olyan fiatalt, akinek átadhatná tudását. Azóta eltelt két év, és fordult a kocka. A tanítvány novemberben már a Luxemburgi Gasztronómiai Világbajnokságon is ott lesz, mint mestere ellenfele.

Joó Zsuzsa

Erdős Barbara (balra) és Erdős Hanna.

Forrás: Beküldött fotó

– Hat-hét évvel ezelőtt volt egy tiszaföldvári tanítványom, akit számos versenyre készítettem fel. Aztán elfogyott a lendülete – meséli Erdős Hanna.

– Később Nyíregyházáról jelentkezett egy újabb fiatal, igyekeztem neki is minden tudásomat átadni. Talán a távolság miatt, de ő is elbúcsúzott tőlem.

– Pedig annak idején az én mesterem, Lindenberger Lajos is Gyulán lakott, akkortájt még se telefon, se internet nem volt, melyen azonnal beszélni tudtunk volna egymással. Emlékszem, a közeli postai fülkébe szaladgáltam ki telefonálni, hogy azonnali tanácsot kérjek.

Hanna azt mondja, éppen a korábbi csalódások miatt fogadta kicsit kétkedve az újabb „ifjú titán”, Erdős Barbara feltűnését, aki tanácsokat, segítséget kért tőle. Érdekesség, hogy bár a vezetéknevük megegyezik, nem rokonok.

– Barbara sokkal elszántabb, mint amit remélni mertem. Megkockáztatom: elszántabb, mint én. Októberben történt, hogy Barbara jelentkezett a békéscsabai tortamustra versenyre.

– Folyamatosan küldte a fotókat a munkájáról, hogy én is lássam, hogyan halad. A szombati verseny előtti pénteken küldött egy üzenetet, mely így szólt: „unatkozom!”.

– Én a húsz év alatt egyszer sem unatkoztam a megméretések előtt, alig tudtam befejezni a munkámat. Délután átugrottam hozzá, mire jutott a nagy unatkozásban.

– Döbbenten láttam, hogy Barbara a 2016-os olimpián (ahová tapasztalatszerzés céljából vittem ki) egy távol-keleti versenyzőnél látott mozgó cukorláncot készítette el „csak úgy”. Tanítványom ennyire elszánt…

Erdős Barbara (balra) és Erdős Hanna is indul az erfurti világbajnokságon
Forrás: Beküldött fotó

Nem csoda, hogy a mindössze húszesztendős lány sorra nyeri a hazai cukrászversenyeket kategóriájában. És az sem meglepő, hogy akit ilyen tehetséggel áldott meg a sors, elindul a legnagyobb megméretésen is, a novemberi Luxemburgi Gasztronómiai Világbajnokságon.

– Barbi az egyik legfiatalabb versenyző lesz kint. Ifjú kora azonban rejthet még meglepetéseket. Térbeli munkái eszméletlen jók, ez teljesen más „műfaj”, mint amit én képviselek.

– Szóval, vetélytársak leszünk, és ha őszinte akarok lenni, igenis van esélye, hogy érem kerüljön a nyakába.

– Mesterem túloz, de jólesik a véleménye, a szurkolása… – nevet Barbara, hozzátéve, Hanna amolyan „pótanya” is. A huszonhárom év korkülönbség miatt az élet minden területén segíti a diáklányt. Nagy beszélgetések, összeborulások tarkítják e szoros kapcsolatot.

– Hanna mindent tud rólam. És bár nem találkozunk egymással mindennap, a Facebookon nem múlik el nap, hogy ne keresném őt. Egyszer azt mondta, bárcsak én lehetnék a lánya.

– Erre mindketten sírva fakadtunk, és egyszerűen csak örültünk annak, hogy vagyunk egymásnak. Hogy mit hoz a jövő, hogy milyen eredményt érek el az első világversenyemen, ezek után másodlagos.

Különbözőek a technikák

Erdős Hanna az úgynevezett tragant (cukorból és vízből készült, porcelán keménységűre szilárduló anyag) technikát alkalmazza sikeresen, Barbara glazúrral dolgozik.

– Ez az a máz, mellyel a mézeskalácsot is díszítjük. Az úgynevezett fátyol a „specialitásom”, mely hajszálvékony cukorszál gombolyag a torták körül – magyarázza Barbara, aki szívesen alkot cukorból látványos virágokat, állítólag ebben már ügyesebb is, mint tanára.

Az év végi világbajnokságon is hasonló különlegességekkel készül a leendő versenyző, aki sok praktikát és ötletet merített a két évvel ezelőtti olimpián.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!