TISZABURA/TISZABŐ

2019.06.25. 20:00

Megoszlanak a vélemények a táborral kapcsolatban

Találkozás, megismerés, tapasztalat. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat szerint elsősorban ezek segítségével bonthatóak le a cigánysággal és a szegénységgel szembeni előítéletek. Éppen ezért idén először úgynevezett szociotábort hirdetett fiatalok számára az ország legszegényebb településeként számon tartott Tiszabőre és Tiszaburára. Utóbbi polgármestere azonban nem tartja jó ötletnek a kezdeményezést.

Molnár-Révész Erika

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Nappali tagozatos egyetemisták és középiskolások jelentkezését várja a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Tiszabőre és Tiszaburára, a július 15-től 19-ig meghirdetett szociotáborba.

– A résztvevők a tábor ideje alatt megismerhetik az ország hosszú ideig a két legszegényebb településeként számon tartott Tiszabura és Tiszabő világát, az itt élők mindennapjait, és bekapcsolódhatnak a Máltai Szeretetszolgálat 2016 őszétől zajló Jelenlét programjának aktuális feladataiba.

– Bár a tanítás nyáron szünetel, a gyerekeket, családokat célzó szociális programok folyamatosan zajlanak – tájékoztatta hírportálunkat Király Eszter, a szeretetszolgálat kommunikációs munkatársa.

– A táborozók személyesen is ellátogatnak majd a falvakon belüli szegregátumokba, ahol találkozhatnak a telepeken élő családokkal, illetve betekintést nyerhetnek az ott dolgozó szociális munkások mindennapjaiba, önkéntesként bekapcsolódva tevékenységeikbe – tette hozzá Király Eszter. Majd elmondta, a szeretetszolgálat elvei alapján a rehabilitáció nem lehet egy segítő szervezet magánügye, abban a társadalomnak is részt kell vennie.

– A Máltai Szeretetszolgálat arra törekszik, hogy megszólítsa a többséget, egyszersmind lehetőséget is nyújtson a bekapcsolódásra: ennek egyik gyakorlati formája a Tiszabőn és Tiszaburán rendezett tábor, mely alkalmat teremt arra, hogy a résztvevők személyes élményeken, saját tapasztalatokon keresztül ismerkedhessenek a náluk szegényebb sorsú embertársaikkal.

– Szintén alapelve a szeretetszolgálatnak, hogy mivel az előítéletek tapasztalat nélküli véleményből születnek, azok lebontásának első lépése mindig a megismerés. A szociotábor éppen a megismerést, a találkozásokat teszi lehetővé – hangsúlyozta.

Ennek a találkozásnak azonban nem mindenki örül. Tiszabura polgármestere azt mondta, ő is mástól értesült arról, hogy ilyen tábort szervez a szeretetszolgálat, és nem tartja jó ötletnek.

– Nem tartom ebben a formában jó ötletnek ezt a kezdeményezést, szerintem a cigánytelepi szegénység ilyen formájú bemutatása lejáratja az ott élőket és a települést is – válaszolta megkeresésünkre Nagy Imre.

A szociotábor egyébként ingyenes, a Máltai Szeretetszolgálat biztosítja a szállást, az étkezést és a helyszínre utazást. A résztvevőket Kiskörén szállásolják el.

Tiszabőn viszont örülnek a tábornak

Kérdésünkkel megkerestük Tiszabő önkormányzatát is.

– Mindenképpen pozitív dolognak tartjuk. Tiszabő önkormányzata nagyon örül ennek a tábornak, amely lehetőséget biztosít a főiskolai és egyetemi hallgatók számára, hogy testközelből lássák a hátrányos helyzetű lakosság mindennapjait. Településünkről gyakran elrettentő hírek keringenek, és ez a tábor, személyes tapasztalat útján ellensúlyozhatja ezt a tévhitet.

– Az önkormányzatot továbbá bizakodással tölti el az is, hogy ez a lehetőség munkaerőt vonzhat a településre, és a

résztvevő személyek jövőképet látnak benne – válaszolta Bruna László, Tiszabő polgármestere.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!