AGRÁRKAMARAI FÓRUM

2017.10.23. 10:27

Kétszázmilliárdos előleget kapnak majd a gazdálkodók

Erős vidék címmel agrárkamarai és gazdaköri fórumot tartott pénteken este a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A megjelent térségi gazdáknak először a 2017. évi földalapú támogatás november végégig tartó előleg-kifizetéséről Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztéséért felelős államtitkára beszélt.

Mint elhangzott, a tavalyi 195 milliárd forintos előleg-kifizetést idén sikerül megfejelni, s több mint 200 milliárd forintot tud majd előlegként kifizetni a kincstár a gazdálkodók számára. A szakember szólt arról a 33, már kiírt pályázatról, melyekre még lehet jelentkezni, és arról a kettőről, melyet hamarosan kiírnak.

Egyik a szőlőtelepítésre, a másik az energiahatékonyságra vonatkozik majd. Az agrárgazdasági, kertészeti, beruházási programokhoz kapcsolódó döntésekről is tájékoztatta a gazdákat az államtitkár.

Hubai Imre, a NAK vidékfejlesztésért felelős országos alelnöke arról tájékoztatta a termelőket, hogy a NAK a Földművelésügyi Minisztérium és uniós források bevonásával egy országos védettséget biztosító jégkármentesítő hálózatot épített ki.

2018. május 1-től, ezzel az elkészült rendszerrel az egész ország területén garantálja majd a NAK, hogy nem lesz jégkár.

A hálózat kiépült, s a kijelölt pontokon – ezek között Karcag is szerepel –, ha jön a jégriasztás, az automata rendszer elindítja a jégfelhőbe a mentesítő, rombolóanyagot.

Az évi 1,8 milliárdos fenntartású rendszerből éves szinten több tíz milliárd forint értékben védhető meg minden létesítmény, földterület. A kamara ezzel nemzeti megelőzési feladatot lát el – fogalmazott Hubai Imre.

D. E.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!