SZOLNOK

2017.10.10. 17:25

A diákok „megverték” a törvényszéki bírákat a rendhagyó napon

Tanterv szerinti oktatás helyett rendhagyó, ám nagyon fontos és rendkívül hasznos tanítási napot rendeztek a közelmúltban a szolnoki II. Rákóczi Ferenc Magyar–Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában.

A kisdiákok szórakoztatóan tanultak az élet fontos dolgairól az interaktív órákon

Fotó: Papp László

Régi szokás már, hogy minden évben egyszer, a mindennapos iskolai kötelezettségek helyett különleges, emlékezetes tematikus napot szerveznek az ott tanuló diákoknak a tanintézményben.

A hagyományos „Rákóczisok napja” elnevezésű, egész napos iskolai foglalkozás ezúttal a fiataloknak az élet számos területén felmerülő felelősségéről szólt, és az igazságszolgáltatás jegyében telt.

Noha e napon is becsengettek, ám az órarendben szereplő tanórák helyett igazságügyi osztályfőnöki órákat tartottak, melyeken internet-biztonsági előadásokat hallgathattak meg a diákok, valamint büntetés-végrehajtási, közlekedésbiztonsági és fegyverzettechnikai bemutatókon vehettek részt.

A tanulók ezúttal nem dolgozatot írtak, hanem igazságügyi totót töltöttek ki és közbiztonsági vetélkedőn vettek részt.

– A gyerekek, de mi, felnőttek is mindig nagyon várjuk és szeretjük ezt a napot, mert más, mint a többi, kibillenti a tanulót és a tanítót is a megszokásokból – magyarázza a „Rákóczisok napja” jelentőségét és egyediségét Kolozsváriné Kátai Henriett, az iskola diákönkormányzatának vezető tanára.

– Idén az egyik diákunk, Nádor Adél szülei adtak témaötletet az eseményhez. Ők a Szolnoki Törvényszéken dolgoznak, és a Nyitott Bíróság munkacsoport tagjai.

– Ők vetették fel, mi lenne, ha e program által, szórakoztatóan, viszont érthetően közvetítenénk a fiatalok számára, hogy bizonyos élethelyzetekben könnyen elkövetővé, vagy akár áldozattá válhatnak.

Az előadók az internet veszélyeire is felhívták a diákok figyelmét.

– Nagyon fontos, hogy mindenki tisztában kell legyen a világháló és a közösségi oldalak felhasználási rendelkezéseivel – mesélte a 7. b-be járó Kassai Lilla és osztálytársa, Demeter Mihály.

– A mi korosztályunknak már mindennapos az okostelefonok és a notebookok használata, de nem mindegy, hogy szórakoztatóan, hasznosan, vagy pedig bűnös szándékkal alkalmazzuk ezeket az eszközöket – mondta felnőttes gondolkodással és magabiztossággal a fiú.

A kisdiákok szórakoztatóan tanultak az élet fontos dolgairól az interaktív órákon
Fotós: Papp László

Czeglédi Emesének és Vogel Áronnak (mindketten 1. a-sok) az az egyik osztályteremben berendezett zárka ragadta meg a figyelmét, ahol lepihenhettek az életnagyságú bábúként ott sínylő fogvatartott priccsére és stokijára:

– Vicces volt – nevetett Emese, mely megjegyzésén Árcsi is mosolygott, aki hozzátette: – Nekem a kéttöltetű puska is tetszett – utalt a kissrác az iskola udvarán zajló fegyverbemutatóra is.

Az idei „Rákóczisok napján” a törvényszék nem kevesebb mint tizennégy munkatársa vett részt (hat bíró, négy bírósági titkár és négy bírósági fogalmazó). Meghívott társzervként a megyei rendőr-főkapitányság és a büntetés-végrehajtási intézet képviselői is aktív részesei voltak a programnak, melyen az iskola aznapi összes, négyszázhuszonöt tanulója vett részt.

A rendezvénysorozat focimeccsel zárult, melyen a diákok a sportudvaron alaposan „elverték” a tanárok és a törvényszéki dolgozók közös csapatát.

Rendőr- és rab-egyenruhába, illetve talárba bújtak

A diákok megismerkedhettek a hatalmi ágakkal, a büntető és a polgári igazságszolgáltatás funkcióival, a fiatalkorúakat a bírósági eljárás során megillető jogokkal és az őket terhelő kötelezettségekkel.

Fiatalkorúak büntetőügyeit tárgyaló bírák meséltek nekik a fiatalokat leggyakrabban érintő bűncselekményekről, és igyekeztek felhívni a diákok figyelmét arra, hogy miként kerülhetik el, hogy áldozattá vagy elkövetővé váljanak. Ha pedig ez mégis megtörténik, úgy milyen jogaik és kötelezettségeik vannak a bírósági eljárásban.

A polgári ügyeket tárgyaló bírák pedig az élet legkülönbözőbb jogviszonyairól beszéltek hallgatóságuknak a buszjegyvásárlástól a nyári munkavállaláson keresztül, egészen a házassági bontóperig, bemutatva a tágabb értelemben vett polgári jogi jogviszonyokat és igazságszolgáltatást.

A diákok perszimuláció keretében bújhattak az elkövető, a rendőr, az ügyész, a védő, a bíró – ki-ki – raböltözékébe, egyenruhájába, talárjába.

Mészáros Géza

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!