TOMAJMONOSTORA

2017.10.22. 17:30

Egy sötét szertárból indult annak idején, nem sokkal később pedig már igazgató lett

Jászladányon született, Zagyvarékason nevelkedett, majd Szolnokon járt középiskolába, végül Tomajmonostorán kötött ki.

Kovács Béla megírta Tomajmonostora történetét

Fotó: Ujvári László

Eközben Budapesten is többször megfordult. Kovács Béla számára nem vezetett tehát kövezett út a szakmai és magánéleti sikerekig.

– Parasztcsaládból származom, apám földműves, gazdálkodó volt, édesanyám háztartásbeli. Ketten voltunk testvérek, bátyám ipari tanulókat oktatott – mesélt családjáról a nyugalmazott iskolaigazgató.

– Az egész családunk csak dolgozott és dolgozott, így teltek az 50-es évek – idézte fel fiatalkori emlékeit az 1938-as születésű pedagógus.

A hétköznapok mókuskerekében a sport jelentett számára kapaszkodót. Bár jeles tanuló volt, mégsem vették fel középiskolába.

– Egyik gyerekkori barátom, Zsíros Imre unszolására bementem vele a szolnoki Verseghy gimnázium igazgatójához, ahová tanulmányi eredményem alapján felvettek, így jutottak be a középiskolába – ecsetelte a furcsa emléket.

Pedagógusként negyvenhat évig volt testnevelő tanár, harmincnégy évig iskolaigazgató.

– A tanítóképző főiskolát Jászberényben végeztem, 1958-ban kerültem Tomajmonostorára.

Kovács Béla megírta Tomajmonostora történetét
Fotós: Ujvári László

Később történelem-testnevelés szakos tanár lett, de edzői iskolát is végzett. Először egy szertárban kapott helyet, ahol még villany sem volt, ennek ellenére jól érezte magát a községben. Feleségét is itt ismerte meg, akivel 1962-ben összekötötték életüket. Jövőre már hatvan éve, hogy Tomajon él.

Természetesen a versenyeredmények sem maradtak el, tornacsapatával tizenhat alkalommal vettek részt az országos bajnokságon. Két gyermekük öt unokával ajándékozta meg őket. Nagyon büszke családjára, fia professzor, lánya középiskolai tanárként dolgozik. Ám a közelmúltban nagy veszteség érte a családot.

– Lányom férje fiatalon ment el közülünk. A sajátunkként szerettük Bényót, még csak negyvenöt éves volt – mondta elérzékenyülve.

Sportban jártas olvasóinknak biztos ismerős a név, a tavaly karácsony előtt elhunyt Harta Béla többek között a Szolnoki Olaj és a Győri ETO válogatott kézilabdázója volt, majd edzőként folytatta pályáját.

Ujvári L.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!