SZOLNOK

2018.11.30. 19:52

Éjszaka lehet, hogy nem tudják megmenteni kedvencünk életét

A Facebookon terjedt el a bejegyzés, melyben egy szolnoki kutyatulajdonos arra panaszkodik, hogy nincs éjszakai állatorvosi ügyelet a városban. Mint írta, órákig próbált segítséget hívni kedvencéhez, de senkit nem ért el, aki ellátta volna az állatot. A kutya emiatt még aznap éjszaka elpusztult...

Hutter Zsófia

Ha éjszaka történik valami, kicsi rá az esély, hogy Szolnokon el tudják látni kedvencünket. Illusztrációfotó.

Forrás: Shutterstock

– Patakokban folyik a könnyem – ezzel a szívszorító mondattal indul egy, a közösségi oldalon elterjedt bejegyzés. A hölgy dühének és egyben a helyzet érthetetlenségének is hangot adott. Mint írta, az összes olyan telefonszámot felhívta, amit csak tudott – Szolnokon és a környező településeken egyaránt. Azonban senkitől nem kapott segítséget.

– Zokogva ülök mellette, a férjem pedig sírt ás fél egykor, éjszaka, összetört szívvel, mert este kilenc órától senkit nem értünk el, akire számíthattunk volna – zárta sorait a kutya gazdája.

Az eset rávilágított egy problémára, mellyel kapcsolatban először a megyeszékhely önkormányzatához fordultunk.

– Nincs Szolnokon éjszakai állatorvosi ügyelet, de ez nem kirívó eset hazánkban – kezdte Gyuricska Éva városházi sajtóreferens.

– Minden szakembernek egyéni döntése, hogy a késő esti órákban elérhető-e, azonban egyik állatorvos sem kötelezhető éjjeli ügyelet vállalására. Ha sürgős ellátásra van szükség, Budapesten és Debrecenben van legközelebb állatkórház, ahol fogadják a kedvenceket.

A sajtóreferens hozzátette, hétvégi ügyelet működik a megyeszékhelyen. Az aktuálisan rendelő állatorvosok szombaton nyolc és tizenhárom óra között elérhetők, míg az ügyeletes szakemberek tizenhárom és tizennyolc óra között, valamint vasárnap és ünnepnapon nyolctól tizennyolc óráig fogadják az ellátásra váró állatokat.

Ha éjszaka történik valami, kicsi rá az esély, hogy Szolnokon el tudják látni kedvencünket. Illusztrációfotó.
Fotó: Shutterstock

– 2012 óta nincs kötelező ügyeleti ellátás – tájékoztatott dr. Kertész Ottó, a Magyar Állatorvosi Kamara Jász-Nagykun-Szolnok-megyei Szervezetének elnöke.

– Azonban a megyében több területen is működik állatorvosi ügyelet, ezek hétvégente, napközben elérhető szakembereket jelentenek. Az elnök elmondta, finanszírozás hiányában nem kötelezhetőek az orvosok arra, hogy a pihenőidejüket készenlétben töltsék.

– Dönthetnek úgy, hogy vállalnak ügyeletet, akár nappalit, akár éjszakait, de nem muszáj nekik – mondta.

Dr. Kertész Ottó azt is kiemelte, ha egy orvos nem tudja vállalni a pácienst, akkor érdemes az általa megadott rendelőt felkeresni a szakszerű ellátás érdekében.

Decemberi beosztás

Szombaton tizenhárom és tizennyolc óra között, vasárnap és ünnepnapon nyolc és tizennyolc óra között elérhető az ügyeletes állatorvos a 20/346-1988-as telefonszámon. Az ellátás hívás alapján, az állat tartási helyén, illetve az orvosi rendelőben történik.

Decemberben az alábbi állatorvosok vállalnak ügyeletet:

december 2-án dr. Weszely Ferenc

december 8–9.: dr. Horváth Gábor

december 16.: dr. Sulyok Attila

december 22–23.: dr. Selmeczy Géza

december 24–25–26.: dr. Szűcs Imre

december 29–30.: dr. Péter István

december 31–2019. január 1.: dr. Bana Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában