szolnokért emlékérem

2019.02.20. 15:30

Elismerést kapott húszéves tevékenységéért a Szívügyünk Szolnok Alapítvány

Közel 100 millió forint értékű eszközt köszönhet munkájuknak a Hetényi Géza Kórház Kardiológiai Centruma, emellett számtalan egészségmegőrző rendezvény fűződik nevükhöz, de a jövőre nézve is sok tervük van még a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében, gyógyításában és utókezelésében.

Molnár-Révész Erika

A Szolnokért emlékérem arany fokozatát Szalay Ferenc polgármester (középen) adta át.

Fotó: Csabai istván

Húsz éves lett idén a Szívügyünk Szolnok Alapítvány, a civil szervezet kiemelkedő tevékenységéért megkapta a várostól a Szolnokért Emlékérem arany fokozatát.

– Példátlan hogy egy civil szervezet ilyen hosszú időn keresztül a szakmai tudása legjavát adva működjön – kezdte Szabó József kuratóriumi elnök az alapítvány indulásának szinte napra pontosan huszadik évfordulóján a Hetényi Géza Megyei Kórház kardiológiai osztályán tartott sajtótájékoztatón.

– Az alapítvány tevékenysége ugyanis szorosan összefügg a kórház Kardiológiai Centrumának történetével és mindennapi működésével. Az alapítók mindegyike érintett volt valamilyen szív- és érrendszeri megbetegedésben, ám akkor még a leromlott állapotban lévő egykori Tüdőkörházban működött a kardiológia.

– Abban az időben neveztek ki osztályvezetővé. Láttam milyen áldatlan állapotok uralkodnak a kardiológián. Az épület omladozott, állandó árvízveszélynek voltunk kitéve. Egy jó értelemben vett lobbitevékenységbe kezdtem, melynek kiteljesedése volt a Szívügyünk Szolnok Közalapítvány létrehozása.

– 1999. január 29-én, amikor megalakultunk, mi, alapítók azt a célt tűztünk magunk elé, hogy hogyan tudjuk jobbá tenni a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők ellátását. Ennek első lépése az volt, hogy a Tüdőkórházból a Hetényibe kerüljön át a kardiológiai osztály – mesélt a kezdeti lépésekről dr. Herczeg Béla főorvos, alapítótag.

– Az alapítvány tagjai azon dolgoztak, hogy Budapest-Szeged-Debrecen háromszög középpontjába egy olyan kardiológiai ellátó helyet állítsanak fel, ahol szívkatéteres vizsgálatokat, koszorúér vizsgálatokat és koszorúér tágítást is el lehet végezni. Végül egy olyan regionális centrummá alakultak, ahol 420 ezres lakos ellátásáért felelnek.

– Az alapítvány ezalatt az idő alatt nagyon sokat tett azért, hogy javuljon az ellátás színvonala. Ez elsősorban a műszerek beszerzését jelentette. Egy párját ritkító, európai színvonalú szív-ultrahang parkot sikerült az alapítvány segítségével kialakítani.

– Egy olyan elektrofiziológiai labor is létesülhetett 2013-ban, amely a szív elektromos tevékenységének vizsgálatát teszi lehetővé. Képesekké váltunk pacemaker beültetésére is. Mindösszesen néhány millió forint híján ezalatt a 20 év alatt közel 100 millió forintot invesztált a Hetényi Géza Kórházba, melyekkel kiemelkedő színvonalú kardiológiai ellátást tudunk biztosítani.

– Emellett a másik büszkeségünk, hogy a kardiológiai osztályon nincs orvoshiány, nővérhiány vagy asszisztenshiány, és négy rezidensünk is van. Tervezzük a kardiológiai ellátás szélesítését is, vagyis körülbelül májustól a rendelőintézetben is szeretnénk kardiológiai szakrendelést nyitni – vázolta az elért eredményeket és a terveket dr. Herczeg Béla.

A Szolnokért emlékérem arany fokozatát Szalay Ferenc polgármester (középen) adta át.
Fotós Csabai István

A műszerek beszerzésén és a gyógyítótevékenység fejlesztésén túl az alapítvány a várossal együttműködve nagy hangsúlyt fektet a szív- és érrendszeri megbetegedések, és a hirtelen szívhalál megelőzésre is.

Számtalan felvilágosító rendezvényt, szűrővizsgálatot szerveznek, öt megyei település közterületein defibrillátorat helyeztek ki. Elindították a középiskolákban az újraélesztés oktatását az OMSZ segítségével.

– Szerintem egyedülálló a Tiszta Szívvel Szolnokért nevű szűrővizsgálat is, melyet 12. alkalommal rendez meg idén Szolnok, és a kórház orvosai. A kezdeményezés segítségével eddig több tízezer lakos részesült ingyenes szűrővizsgálatokban, ezzel több életet is sikerült megmenteni.

– A program országhatárokon átnyúló, hiszen az erdélyi magyarlakta területekre is kivisszük. Emellett Szolnokon nyílt egy kardiológiai rehabilitációs klub, ebben nyolcvankét, műtéti beavatkozás utáni pácienst látnak el, hogy a betegségükből felgyógyulva teljes értékű életet élhessenek, ezt is az itteni orvosokkal végezzük.

– Szintén közös munkák az elsődleges megelőzésre irányuló programok, melynek lényege az egészséges életmódra nevelés, vagy a mozgás szerepe a mindennapos testnevelésen keresztül – sorolta a városban zajló közös programokat Szalay Ferenc polgármester.

A huszadik évforduló megünneplésére három napos jubileumi konferenciát szervez az alapítvány. A Huszadik Kardiológiai Napot április 25., 26., 27. rendezik a Reptárban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában