Megemlékezés

2019.10.29. 11:30

Kopjafával állítottak emléket a várkonyi legenda 960. évfordulójának

Az előző hétvégén újabb állomásához érkezett a korona és kard tiszavárkonyi legendájának 960. évfordulója alkalmából életre hívott rendezvénysorozat.

Kovács Berta

Harangozó Márton fafaragó (balra) és Hegedűs István polgármester a kopjafa avatóünnepségén

Forrás: Kiss János

A történelmi emlékév programjai között ezúttal kopjafa- és emlékműavatás, színpadi jelenet, egy kis gasztronómia, valamint Várkonyhoz kötődő ismeretterjesztő előadások szerepeltek.

A község határában – ahol a néphagyomány szerint Endre király vára állott – emeltek emlékhelyet a várkonyi lakosok 1958-ban. A leromlott állapotú emlékhelyet idén felújították, ennek és a 960. évforduló kapcsán újabb táblát is elhelyeztek rajta. A renovált építményt múlt szombaton adták át ünnepélyes keretek között, az avatón részt vett többek között dr. Hoffmann Imre közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár is.

De nem csak a faluszéli történelmi helyszínen lepleztek le nevezetességet: a település központjában korábban kialakított emlékparkban is felavattak egy kopjafát. A fa alkotást – a többi emlékműhöz hasonlóan – a helyi fafaragó, Harangozó Márton vallhatja magáénak. A nevezetes legendára utalva a kopjafa tetején egy kard foglal helyet, az oszlopon a faragott fej Endrét jelképezi, az emlékmű kövezett talapzata pedig a koronát szimbolizálja.

Hegedűs István polgármestertől megtudtuk, a közel százkilós faragvány körülbelül két hét alatt készült el, és valójában egy korábban más céllal megkezdett fát alakított át e jeles alkalomra az alkotó.

Terveztük korábban egy harangláb felállítását is az emlékparkban, ehhez készült volna a faragott oszlop, technikai okokból e terv megvalósítása azonban még várat magára – árulta el Hegedűs István. – Harangozó Márton vetette fel, hogy a félkész faragás ne álljon ott ki tudja meddig, így jött az ötlet, hogy az emlékév kapcsán nyerje el végleges formáját.

Az avatón az alkotó szót ejtett a művéről.

A jeles évfordulóról az általános iskolások is megemlékeztek: kosztümös jelenetben idézték fel Endre és Béla sorsfordító találkozóját.

Délután szabadegyetem jellegű, telt házas előadáson dr. Tóth Albert nyugalmazott főiskolai tanár, tájökológus Tiszavárkony tájtörténetét, a Közép-Tisza-völgyet mutatta be kíváncsi hallgatóságának, dr. Kertész Róbert régész pedig arra a kérdésre adott választ, hogy hová tűntek Várkony középkori templomai – mint kiderült, ezek köveiből készült a szolnoki vár egy része.

Az emlékév rendezvénysorozata novemberben zárul le.

Készül még új mű a parkba

A történelmi emlékparkba még egy március 15-ei eseményeket megidéző alkotást is szeretnének elhelyezni – számolt be róla Hegedűs István. Az emlékmű szintén fából fog készülni, megformálásával természetesen ismét Harangozó Mártont bízzák meg. A fafaragó a polgármesternek elárulta, már vannak is elképzelései a legújabb emlékmű kinézetére vonatkozólag. Ezekhez a munkálatokhoz azonban már csak jövőre, a tavaszi jó idő beköszöntével kezdenek hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában