Jászkunság

2017.08.13. 15:57

Minden harmadik foglalkoztatott ingázik a munkahelye és otthona között

Hazánkban minden harmadik ember lakóhelyétől eltérő városban vagy faluban keresi a kenyerét, azaz busszal, vonattal vagy autóval ingázik munkahelyére. Megyénkben is több mint 45 és fél ezer ember jár át nap mint nap egy-egy közelebb-távolabb eső településre, hogy dolgozhasson.

Forrás: Lechner Tudásközpont

Az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszerben elérhető térkép készült a Magyarországon ingázókról, melyhez a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb, 2011-es népszámlálási eredményeit használták fel.

Forrás: Lechner Tudásközpont

Megyénkben az összes – azaz szám szerint 142 095 fő – foglalkoztatott közül 45 757 fő ingázik. Szolnokon 4460-an, ami a munkavállalók 28,7 százaléka. A többi megyei várost együtt vizsgálva azt látjuk, 21 217-en ingáznak (ez 53,6%), míg a községek, nagyközségek esetén 32,2 százalék az ingázók aránya, ami együttvéve 32,2 százalékot ad ki.

A legmagasabb ingázói arányt a Jászapáti járásban találjuk, míg a lista végén a Mezőtúri járás van.

– Azt gondolom, nő az ingázók száma az utóbbi időben, annak ellenére, hogy a magyarok mobilitása köztudottan alacsony – fejtette ki dr. Lits József, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének megyei elnöke.

– A munkaerőhiányt azonban meg kell oldani, és a béreken túl a cégek leginkább a bejárás, az utazás színvonalának biztosításával támogatják a dolgozókat. A kisvállalatoknak a jó munkaerő megszerzése, megtartása érdekében meg kell oldaniuk, akár saját eszközzel is, a dolgozók bejárását a munkahelyre.

– A nagyvállalatok, multik saját vagy bérelt közlekedési eszközzel, rendszerint busszal biztosítják a munkavállalók eljutását a munkahelyre. Az ötven–kétszáz fős cégek támogatják leggyakrabban a saját gépjárművel való munkába járást.

Naponta ingázók száma a megyében (fő)

Férfi

Együtt

A foglalkoztatottak száma (%)

Megye összesen

29327

16430

45757

14,6

Szolnokról

2978

1482

4460

28,7

A többi városból

13798

7419

21217

53,6

Községekből, nagyközségekből

12551

7529

20080

32,2

Forrás: KSH népszámlálási adatai alapján

Megkérdeztük: Ön mennyit utazik a munkahelyére?

BARANYI BERNADETT, JÁSZBERÉNY: – Nem lakunk közel a belvároshoz, de azokhoz a szerencsésekhez tartozom, akik autóval járhatnak dolgozni, így pedig tíz perc alatt a munkahelyemen vagyok, illetve délután hazafelé is ennyi az út. Tanév közben pedig nagyjából negyedórára nő a menetidő, ennyi kell, hogy az oviba is elvigyem a kislányomat.

TÓTH KÁROLY, SZOLNOK: – Üzletkötőként dolgozom egy éve, csoportokat látogatok végig egy-egy településen. Így egy ideig például Jászberénybe járok át most naponta, korábban Törökszentmiklósra kellett utazgatnom, de előfordul, hogy megyén kívüli településre kapok megbízást. Autóval járok, de volt egy időszak, amikor buszoznom kellett.

NAGY KATALIN, KUNMADARAS: – Érettségi után nem akartam tanulni. Karcagon kerestem munkát, mert az a fél óra buszozás még belefért az elképzelésembe. Több helyre jelentkeztem, végül egy multi cég vett fel. Mára belejöttem a munkába, azt ígérik, beiskoláznak, így maradok. Nem kapok sokat, de a barátaimmal naponta tudunk találkozni.

Kovács Berta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!