váltás

2018.12.30. 07:00

Új vezetőt kapott a mozgássérültek egyesületének újszászi csoportja

A decemberi évzáró ünnepségen új vezetőt választottak a Mozgássérültek Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesület Újszászi helyi csoportja élére.

Kovács Berta

Farkas Józsefnét az évzáró ünnepségen válaszották meg az egyesület vezetőjének

Forrás: Beküldött fotó

Ulviczki Józsefné, a korábbi vezető már 2014 végén bejelentette lemondását, ám akkor Kaló Istvánné alpolgármester és Farkas Józsefné, az SZKTT Zagyva Menti Integrált Központ vezetője is biztosította őt támogatásáról, annak érdekében, hogy a csoport tovább működjön.

Idén novembertől azonban egészségi állapota miatt már így sem tudta felvállalni a vezetői feladatokkal járó megterhelést.

A mozgássérültek helyi szervezetének működtetését az azóta nyugdíjba vonult Farkas Józsefné vette át, aki 2010-től volt pártoló tagja a csoportnak.

– Intézményvezetőként nagyon szoros kapcsolatot ápoltam a csoportvezetővel, aki szívvel-lélekkel szervezte a havonta megtartott összejöveteleket – hangsúlyozta Farkas Józsefné Erika.

– Többször meghívtak programjaikra, különböző tájékoztatást tartottam a sorstársaknak a szociális alapellátás szolgáltatásairól, azok igénybevételéről is.

– Mikor le akart mondani, arra biztattam Ulviczkiné Magdikát, hogy a csoport vezetését addig lássa el, amíg nyugdíjba nem megyek. Most elérkezett az én időm, szívügyem az egyesület sorsa, önként vállaltam a vezetését. Így Újszász közösségi életéből továbbra is kivehetem az részem.

A korábbi vezető, Ulviczki Józsefné nem tudta tovább egyengetni a csoport sorsát
Fotó: Mészáros János

Az évzáró összejövetelen a megjelent 66 tag egyhangú támogatásával meg is választották vezetőnek. Bár Erika nem mozgássérült, teljesen átlátja az érintettek problémáit.

– Édesanyámat két alkalommal műtötték, térdprotézist kapott, édesapámnak a lábát amputálták. Nekem szintén műtötték a lábamat, igazából ekkor tudtam meg, hogy mekkora előny, ha van olyan szervezet, melynek segítségét igénybe lehet venni – mutatott rá.

– Fontosnak tartom, hogy minden sorstárs érezze azt, hogy tartozik valahová, tudjon hová segítségért fordulni!

Amikor terveiről, elképzeléseiről is kifaggattuk a frissen megválasztott vezetőt, Erika elmondta, nagyon csökken a csoport létszáma, így fontos erősíteni az egyesületet. Jelenleg 72 tagja van a helyi szervezetnek, de közel 200 fős tagságuk is volt korábban.

Kevés az információjuk a főleg más településről a városba érkezett személyekről, így fontos lenne adatot gyűjteni a fogyatékkal élők számáról, fogyatékosságuk típusáról, foglalkoztatottságukról.

Farkas Józsefnét az évzáró ünnepségen választották meg az egyesület vezetőjének
Fotó: Beküldött fotó

Fő feladatuk természetesen a mozgáskorlátozott emberek érdekvédelme, érdekérvényesítése, segítő kapcsolatok kialakítása és fenntartása. Szeretné segíteni a sorstársak gyógyászati segédeszközökhöz való hozzájutását, segédeszköz-kölcsönző rendszert még a Zagyva Menti Integrált Központban beindítottak.

Fontos az is, hogy az érintettek hozzájussanak a megfelelő információkhoz, segítséget kapjanak a nyomtatványok, kérelmek kitöltésében, pályázatok benyújtásában, akadályoztatás esetén a közvetlen ügyintézésben.

Előadásokat tervez a fogyatékossággal élő emberek támogatási rendszeréről, ellátási formáiról, vonatkozó jogszabályokról, egészségügyi tájékoztató programokat meghívott szakemberekkel.

Szeretnék elősegíteni, hogy a közösségi, kulturális, művészeti, sport- és szabadidős programokban, városi rendezvényeken a mozgássérültek egyenjogúként és minél nagyobb létszámban vegyenek részt.

Környező településeken működő csoportokkal fel akarja venni a kapcsolatot, közös rendezvényekben is gondolkodik. A tapasztalatcseréből kölcsönösen profitálhatnának.

– Lehet, hogy egy kicsit soknak tűnik a vállalt feladat, de kizárólag olyan célokat tűztem ki, amiket meg is lehet valósítani – jegyezte meg az új vezető.

Valósítsák meg együtt álmaikat!

– Év végéhez közeledve általában mérleget vonunk az elmúlt évről, és gondolatainkban már a jövőt tervezgetjük.

– Legyen bátorságunk álmodni, és csak a jó és kellemes dolgokat tervezni családunk, közösségünk és magunk számára egyaránt!

– Kívánom mindenkinek, hogy a szeretet, öröm, egészség, hit és boldogság legyen része a mindennapjainknak, és együtt tudjuk megvalósítani legmerészebb álmainkat. Engem nagyon boldoggá tesz, ha látom mások örömét! – foglalta össze Farkas Józsefné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában