Kultúra

2008.05.06. 18:33

A szolnoki csipke mintái a Damjanich Múzeumban

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával Szolnokra, a Damjanich János Múzeumba kerültek a szolnoki csipke mintarajzai. A jellegzetes, magyaros, úgynevezett „körmönfont zsinór” alapú varrottcsipke-technikát Hagyák Stefánia alakította ki Szolnokon az 1920-as, 1940-es években.

Szundi Zoltánné

Csipkéi hamarosan olyan népszerűek és keresettek lettek, hogy a szolnoki stafírung rangjelzőjeként számos asszonynak, leánynak adott megélhetést a készítése. A második világháború után szinte eltűnt kézimunkatípust Jakab Antalné Mészáros Gizella őrizte meg az utókornak, gyűjteményét a 2005-ben Gecse Annabella néprajzos által rendezett szolnoki kiállításon láthatta a közönség. Szintén a szolnoki Damjanich János Múzeum adta ki a város támogatásával a szolnoki csipkéről írott munkáját is. Most örökösétől sikerült a múzeumnak megvásárolnia a csipke eredeti mintarajzait, amivel egy, a Szolnok város múltja szempontjából is forrásértékű tárgy együttes került közgyűjteménybe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!