Kultúra

2008.08.20. 08:19

Szent István napja és az új kenyér ünnepe településeinken

A településeken ma és holnap Szent István napját és a hagyományos kenyér ünnepét tartják. A megemlékezéseken kívül különböző szórakoztató programokat kínálnak a kikapcsolódásra vágyóknak. Íme ízelítőül néhány.

SZOLJON

Szolnok. A Vártemplomban augusztus 20-án 11 órakor „Esti imádság” — a Bartók Béla Kamarakórus és a Szolnoki Szimfonikus Zenekar közös hangversenyét hallgathatják az oda betérők. Ünnepi köszöntőt Szalay Ferenc, Szolnok Megyei Jogú Város polgármestere mond. 12 órától ünnepi szentmise lesz, melyet Turai János esperes plébános celebrál. 12.45-kor kenyérszentelést tartanak, majd a Szent István szobornál virágokat helyeznek el. A program zárásaként népdalokat énekel Hanga Veronika.

Színpadi programok is lesznek: 17 órától Egyházi szónoklat címmel dr. Huszka Mihály plébános mond Szent István ünnepe tiszteletére köszöntőt. 17.10-től Pesti Magyar Operett Színpad előadása lesz látható, utána Cozombolis, 19 órától Charlie, 21.20-tól Sóki Ferenc tárogatón játszik.

A Tisza-parti színpadon 20 órakor kezdődik a Szolnoki Szimfonikus Zenekar műsora, vezényel Izaki Masahiro. 20.50-től Jó estét Szolnok!, majd Szalay Ferenc polgármester mond köszöntőt, utána felhangzik a Himnusz, és 21 órától tűzijáték lesz látható.

A Sport utca (Táncsics M. u.) rendezvényei délelőtt 9 órától utcai kosárlabda fesztivállal kezdődik. Tíz órától látványos extrém sportok kedvelőit várják. Délelőtt 10-től 17 óráig Gyermek sziget fogadja a gyerekeket: játszóház, kézműves foglalkozások, vetélkedők.

A Tiszán 15.30-tól 17 óráig vízi- és légi bemutatók lesznek láthatók.

Törökszentmiklós. A református templomban ma este hét órakor kezdődik Reményik Sándor: Csendes csodák címmel Hűvösvölgyi Ildikó előadói estje. Gitáron közreműködik: Csáki András. A művelődési központ udvarán este fél héttől tácműsor, tűzzsonglőrök, tűzijáték, majd Táncolj Törökszentmiklós elnevezéssel 22 órakor buli kezdődik. Augusztus 20-án 10 órakor istentisztelet lesz a református templomban, és szentmise a katolikus főtemplomban. A Szent István napi városi megemlékezés, kenyérszentelés és áldás az Ipolyi Arnold téren 11.15-kor kezdődik. Este nyolckor Pitti Katalin operaénekes és Virágh András orgonaművész koncertje lesz hallható a római katolikus főtemplomban.

Mezőtúr. Ma délelőtt 10 órakor Evezzünk együtt! címmel sárkányhajó evezés lesz minden korosztály számára, délután öttől pedig a II. Mezőtúri Sárkányhajóversenyt rendezik a Hortobágy-Berettyó főcsatorna vasúti és közúti híd közötti szakaszán. Reneszánsz frizura-bemutatót tartanak 17.30-tól a központi színpadon (Szabadság tér). A műsort Klauszmann Viktor vezeti, közreműködik a Dalma Dance Club. A 20 éves Impro Fotóklub jubileumi kiállítása 18 órától lesz látható a Közösségi Házban. A mezőtúri Dalvarázs együttes hangversenye 19.30-tól lesz hallható a Casino udvarán (Kossuth út 3-5.). Ugyanitt 21.30-kor kezdődik a Bereczky Jazz Band koncertje. Augusztus 20-án nyílik a mezőtúri Képzőművészeti Alkotótelep kiállítása 14.30-kor a Városi Galérián (Múzeum tér 1.) A városi ünnepségen Szűcs Attila jegyző mond beszédet 15.30-tól a Kossuth téren, itt lesz látható az aratófelvonulás, majd kenyérszentelést tartanak. Műrepülő bemutatót tartanak a Hortobágy-Berettyó főcsatorna vasúti és közúti híd közötti légterén 16.20-tól. A Közösségi Ház nagytermében (Szabadság tér 17.) a mezőtúri Népi Díszítőművészeti Szakkör és a törökbecsei Bokréta hímzőkör közös kiállítása nyílik 17 órakor. Az arTúr fesztivál — a Mezőtúri művészeti napok 17.20-kor veszi kezdetét a Szabadság téri központi színpadon. X. Országos Citera és Néptánc Gála kezdődik 17.30-kor ugyanitt. Este kilenctől a Nemzeti Ifjúsági Rajkó Zenekar és a Talentum Táncegyüttes előadása lesz látható.

Öcsöd. Tizedik alkalommal veszi kezdetét a falunap és elszármazottak találkozója augusztus 20-án a Ligetben. A hajnalig tartó programsor 14 órakor kezdődik: az Abonyi fúvószenekar és mazsorett csoport vonul a Ligetbe a polgármesteri hivatal elől. Ünnepi köszöntőt hallhatnak az odalátogatók 15 órától, majd különböző kitüntető díjakat adnak át. A szórakoztató programban szerepel rendőrségi bemutató, kötélugrók, táncosok bemutatója. Az új Generáció cigányzenekar 18.30-tól lesz hallható, énekel: Farkas Rozika, Kolostyák Gyula, Karcagi Nagy Zoltán előadóművészek. Liska János énekes, előadóművész Máté Péter emlékműsora 21 órakor kezdődik, tűzijáték 22-kor, majd 22.30-tól a kecskeméti Glória együttes zenél. A nap során lesz még íjászbemutató, főzőverseny és futballmérkőzés.

Abádszalók. Ki a legény a gáton elnevezésű fesztivál kezdődik ma a Tisza-tó strandon, valamint a Tisza-tó régió településeinek kötélhúzó-versenye. Este kilenckor a szabadtéri színpadon Kárpátia koncert szórakoztatja a nagyérdeműt. Holnap délután két órától erős emberek versenyét láthatják, és szurkolhatnak az érdeklődők a szabadtéri színpadnál. Este nyolc órától Cosombolis koncert, utcabál lesz, melyen sztárvendégként Lola szerepel. Tűzijáték kezdődik 22 órakor.

Rákóczifalva. A Hősök parkjában (Szabadság tér) 20-án 16 órától gertyagyújtással, a kegyelet virágainak elhelyezésével emlékeznek az 1944-es bombatámadás rákóczifalvai áldozataira. A katolikus templomban 16.30-kor mise és kenyérszentelés, majd a Szolnoki Jubilate Együttes Szent István-napi koncertjét hallgathatják az érdeklődők. A katolikus templom előtt: „Megszentelt kenyér kiosztása” — közreműködik Milosits Dániel, a Rákóczi néptáncegyüttes táncosai és a Búzakalász Citerazenekar.

Jászárokszállás. Tábori szentmisével kezdődik 9 órakor a Szent István napi program szerdán, majd kenyérszentelés, szakmai kitüntetések átadása történik. Ünnepi műsort a Görbe János Színkör, a Parázs Hagyományőrző Együttes ad elő a Széchenyi István Általános Iskola központi épületénél. A szórakoztató műsorok a Piac téren várják a település lakóit: 17 órától fellép a Piros Pipacsok Kulturális Egyesület, iskolások tánccsoportja és a Parázs Hagyományőrző Együttes. Zenés gyermekműsor 18 órakor kezdődik. Kell a musical címmel Mohácsi Attila és Szűcs Kinga, a győri Nemzeti Színház tagjai szerepelnek, majd mazsorett és tánccsoport, valamint hip-hop bemutató lesz látható, 21.1-től Mark műsora, 22 órakor tűzijáték, utána utcabál zárja a napot.

Jászberény. Augusztus 20-án 9 órakor szentmise kezdődik a Főtemplomban. A Szent István napi ünnepség a városháza előtt lesz 10 órától, majd kenyérszentelés következik. Az ünnepségen közreműködik a Palotásy János Vegyeskar és a Jászság Népi Együttes utánpótlás csoportja. Az ünnephez kapcsolódó program keretében a jászberényieket Hevesi Tamás, a Bon-Bon, Dósa Mátyás, Baby Gabi szórakoztatja. Tűzijáték lesz látható 22 órától, végül utcabál lesz a Sárga Taxi zenekarral.

Martfű. Testvérvárosi konferenciát rendeznek ma 10 órától a városházán. Délután öt órakor Martfű — Magyar Színész Válogatott barátságos labdarúgó mérkőzés lesz látható a sportpályán, este héttől pedig utcabált rendeznek. Augusztus 20-án a református templomban ünnepi istentisztelet kezdődik 10 órakor, ekkortól a Biblia kiállítás is megtekinthető lesz. A Szent István téri ünnepségen 11 órától köszöntőt Fejér Andor a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke mond. Ezt követően kitüntetéseket adnak át, Iváncsik Imre, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára felavatja a Gyurcsek Ferenc, Munkácsy-díjas szobrászművész által adományozott szobrot. A Szent István szobornál új kenyér szentelés lesz 16 órától és ünnepi szentmise a Szent Tamás-templomban.

Szórakoztató programok várják a martfűieket a reneszánsz jegyében. Lesz horgászverseny, Shirilla György „Jókedvet és egészséget viszek a gyerekeknek” jótékonysági futása során várhatóan 13.10-re a martfűi Szent István térre érkezik. Délután Európai városok mutatkoznak be kirakodóvásár és kiállítás keretében. Hagyományőrző játszóház, lovagi torna, hadipróbák, középkori játszóház korhű jelmezekben, fegyverkiállítás, középkori lakoma is lesz. Nemzetközi főzőversenyt tartanak családok, baráti társaságok és a testvérvárosok delegációjának részvételével. Gólyalábas lovagi torna szórakoztatja a gyerekeket, valamint lesz még lovaglás, kirakodóvásár, gyümölcs szobrászat, különböző táncbemutató, Tóth Vera, a Megasztár győztes énekesnőjének koncertje. Este fél hétkor kezdődik a Tuchowi zenekar, utána a szegedi molnár Dixieland Band műsora, végül 21 órától tűzijáték és utcabál várja a szórakozni vágyókat.

Karcag. Szakmai konferenciát rendeznek a testvérvárosok és a kistérség szakemberei részére ma 10 órától a városházán. Téma: Értékközvetítés a médiában, valamint A kultúra és a média kapcsolata. A Nagykunság népművészete címmel kiállítás nyílik 16 órakor a Györffy István Nagykun Múzeumban. A Kövesdarálóban 17 órakor malomtörténeti gyűjteményt adnak át. Aratóbál zárja a napot 20 órától a sportcsarnokban, az esten operett, táncdal és magyar nóta műsor is szerepel. Augusztus 20-án a Kossuth téren felvonják az országzászlót, 8.30-tól ünnepi önkormányzati ülés lesz a városházán. Köszöntőt Benyovszki Lajos, a Hargita Megyei Közgyűjlés képviselője mond, majd díjakat, kitüntetéseket adnak át, ezt követően ünnepi műsor kezdődik. Szentmise lesz a római katolikus Szent István templomban 10 órakor, majd körmenet indul a Szent István-szoborhoz. Aratófelvonulás indul 15 órakor az Erzsébet ligetből 15 órakor, 17 órakor a Toronyháznál folklór műsor kezdődik. 19 órakor TransylMania koncert, 21.30-kor tűzijáték, majd utcabál zárja a napot a Fix Duoval.

Jászfényszaru. A városháza előtti téren ma 18 órától népdalkör szereplésével kezdődik az ünnepség. Helyi kitüntetéseket adnak át, utána az ünnepi műsorban szerepelnek óvodások, valamint Tóth Franciska, Bordás Júlia, közreműködnek a Szűcs Mihály Huszárbandérium tagjai és a Jász-asszonyok. Lesz táncbemutató, koncert, sztárvendég Tóth Vera, 21.40-től tűztánc, a szentkirályi zsonglőrök műsora, 22 órakor tűzijáték. Holnap ünnepi szentmise kezdődik 8 órakor.

Kunhegyes. Augusztus 20-án 10 órakor a Szabadság tér Parkban 10 órakor az országzászló emlékműnél felvonják a zászlót. Utána ünnepi képviselőtestületi ülés veszi kezdetét a művelődési központban. Lesz újkenyér szentelés, kitüntető díj átadás és ünnepi műsor.

Kunszentmárton. Önkormányzati képviselő-testületi ünnepi ülés kezdődik szerdán 14 órakor a városháza dísztermében. A program: ünnepi műsor, ünnepi beszéd, kenyérszentelés, majd különböző kitüntetések átadása történik.

Jászkisér. Az augusztus 20-i ünnepi megemlékezés a Jubileum téren 10 órakor kezdődik, utána koszorúzást tartanak. A Tájházban 10.30-kor Hajdú László polgármester mond ünnepi köszöntőt, és új kenyér szentelés lesz.

Kisújszállás. A városháza dísztermében és a művelődési és ifjúsági központban ma és holnap tartanak Szent István napi rendezvényt. Szerdán lövészverseny, úszóverseny, foci és extrémsport gála várja a kisújiakat.

Kőtelek. A Kőtelki falunapok keretében ma a nosztalgia jegyében Betonbál lesz 20 órától, fővárosi amatőr művészek fellépésével, a zenét az Abrakazabra Együttes szolgáltatja. Éjfélkor Tűzijáték kezdődik a Szent István nap tiszteletére. Szerdán Fogathajtó versenyt rendeznek 9 órától. Ezen a napon délután kutyás bemutatót is láthatnak az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!