Kultúra

2008.11.11. 15:14

Jöttek, hangoskodtak, mentek

Múlt héten tartották az Európai Ifjúsági Hét programjait, amely keretein belül számos eseményt szerveztek a fiataloknak szerte az országban. Az ifjúsági hét rendezvényei azért jöttek létre, hogy a fiatalok kifejthessék nézeteiket, elmondhassák véleményeiket, beleszólhassanak a politika és társadalom történéseibe.

Kurunczi Viktória

A legfőbb cél volt, hogy magukra, a fiatalok problémáira felhívják a felnőtt társadalom figyelmét. Úgy gondolják, hogy ha elég „hangosak" még Brüsszelbe is eljuthat a mondandójuk.

A héten több előadást tartottak az érdeklődőknek, lehetett nevezni fotó és videó pályázatra, fórumokon beszélgettek, ifjúsági találkozókat szerveztek. Néhány jászsági település is csatlakozott az egyik akcióhoz, a flash mob-hoz, ami villámcsődületet jelent. Emberek egy megbeszélt helyen és megbeszélt időben összegyűlnek, csinálnak valami szokatlan dolgot, majd utána egyből szétszélednek.

Ennek az akciónak a célja a figyelemfelkeltés, a fiatalok aktivizálása, mozgósítása. A Jászságból Jászberényben és Jásziványon is meghirdették a programot. Mindkét településen, mint az országban bárhol, múlt hét szerdán öt óra öt perckor gyűltek össze a fiatalok. A sárga színnel próbáltak kítűnni a járókelők közül és valamilyen zajkeltő eszközt hoztak magukkal. Jászberényben a városháza előtt jött össze a villámcsődület. Néhányan azért jöttek el, mert ismerősük kérte meg őket, néhányan pedig, mert úgy gondolták jó buli.

— Én azért jöttem, mert általunk lehet jobb a jövő — mondta Tolnai Judit másodéves főiskolás hallgató. — Fontosnak tartom, hogy kifejthessük véleményünket. Csak az a gond, hogy nagyon kevesen vagyunk — tette hozzá.

Jásziványon is összegyűltek a fiatalok a művelődési ház előtt, ahol a helyi ifjúsági klub tagjai vettek részt, tizenöt-tizenhat fővel. Plakátot készítettek, volt, aki sárga esernyőt vitt, más pedig sárga hullahopp karikát hozott magával. Az összegyűltek szaladgáltak, hangoskodtak egy kicsit majd négy-öt perc után szétszéledtek.

— Az eseményen készült fényképeket Debrecenbe kell továbbküldeni, ami alapján készítenek egy térképet, hogy hol és hány településen valósult meg ez a villámakció. Ezt Budapesten értékelik egy találkozó keretében — mondta Lóczi Miklósné a rendezvény támogatója és a művelődési ház vezetője. — Még szerettünk volna elmenni Debrecenbe egy előadásra az ifjúsági hét keretében, de az ugyanaznap volt mint a flash mob, így kihagytuk.

A fiatalok jól érezték magukat, és ha jövőre is lesz rá lehetőség, akkor is részt vesznek rajta. Reményüket fejezték ki, hogy még többen csatlakoznak hozzájuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!