Kultúra

2014.03.07. 11:51

Külföldön is sikert aratott a Szerelempatak

A Szerelempatak diadalútjának legújabb állomásán, a Zagrebdox Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon a „Special Mention” díjat nyerte el.

Nagy Éva

A Szerelempatak című dokumentumfilm rövid idő alatt szerzett magának hírnevet, tipikusan megosztó alkotás – fanyalgó, magasztaló, meghatott, felháborodott visszhangok kísérik a film útját interneten és mozikon át.
Miért nem vette el az Isten a kívánságot is a tehetetlenséggel? – teszi fel a költői kérdést a film központi figurája, a nyolcvanon túl asszonynézőbe járó Feri bácsi. Nem múlik a korral a vágy, csak a test vénül, a szív és vér hatvanon túl is lángol és forr. Ez a Szerelempatak című film mondanivalója, melyet idős csíki, kalotaszegi magyar nők és férfiak erotikus történetei közvetítenek a néző felé.

Néhányan csak fintorognak azt hallva, hogy idős emberek a szexualitásról, mi több, saját (egykor volt és jelenlegi) szexuális élményeikről mesélnek mellbevágó őszinteséggel. De a film szereplői nemcsak idős emberek, hanem férfiak és nők is, akik nem felejtették el az ifjúság, a szerelem és a vágy szépségeit, azok még mindig intenzíven élnek bennük. Jóízű „höngörőzések” birkanyíráskor, tésztagyúrás közbeni kutyafutta-együttlét, el-, és befogadás, alázat és elutasítás, pajkos flört és évődés – minden történet más aspektusát mutatja meg az ember erotikához való viszonyulásának, és a szereplők ifjúkorára jellemző szexuális szokásoknak. Van, akinek fiatal évei társadalmi konvenciói miatt csak hetvenen túl nyílt ki a világ, s tapasztalta meg a korlátok nélküli testi szerelem örömeit. Ahogy az egyik néni mondja: „Buták voltunk, s féltünk, s a sok jótól elmaradtunk mi.”

Nemcsak a szexualitásról mutat kendőzetlen képet a film, de a házassággal járó néhol terhes, néhol örömmel vállalt kötelék, a valakihez, valahová tartozás megtartó erejére is fel akarja hívni a néző figyelmét. Mindezt hatásvadász eszközök, fület bántóan szájba adott mondatok használata nélkül, a témával harmonizáló képi világgal és zenével valósítja meg.
A teljes élet elemei a munka, a szórakozás, a borúra derű, a házasság, a születés, és mindenek felett a szerelem. Mert, ahogy a film vége felé Veronka néni mondja: „Ennél szebb és jobb dolgot az életben, mint azt, hogy szerelmesnek lenni, nem tudok.” A TiszapArt moziban március 7-én, pénteken 18 órától kerül sor a Szerelempatak közönségtalálkozójára, melyen a rendező, Sós Ágnes is részt vesz. Minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!