Kultúra

2014.04.03. 19:37

A hagyományőrző sereggel együtt ünnepelték a Város Napját

Jászberény képviselői évekkel ezelőtt határoztak úgy, hogy április 3-án ünneplik meg a Város Napját.

B. Cs.


Ezen a napon ugyanis 1849-ben a tavaszi hadjáratra készülő forradalmi honvédsereg 23 ezer katonája állomásozott a városban és környékén, illetve ezen a napon Jászberényben tartózkodott a honvéd vezérkar több tagja, illetve ide érkezett Kossuth Lajos is.

A berényi diákok számára ilyenkor történelmi vetélkedőket, illetve a városlakók számára kulturális programokat, hagyományőrző rendezvényeket szerveznek.
Délben a város ebédjére invitálták az érdeklődőket, amikor is tárcsán sült lángoló fokhagymás aprópecsenyét gombával, zöldségekkel, burgonyás keménytarhonya kíséretében kínáltak az érkezőknek. Délutánra megérkeztek Jászberénybe az idén negyedszázados jubileumához érkező hagyományőrző tavaszi emlékhadjárat honvédseregének alakulatai.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] A hagyományőrző sereg látványos felvonulással érkezett a város főterére
Fotó: Banka Csaba
[/caption]

Idén először a város központjában tartottak csataimitációt a résztvevők, akik között rendkívül sok gyermek sorakozott fel. Ezzel is jelezve, hogy lesz utánpótlása a hagyományőrző mozgalomnak. A lovas alaki, gyalogsági és tüzérségi bemutatóban a Magyar Hagyományőr Világszövetség, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség alakulatai, valamint a Jász Huszár Bandérium egységei vettek részt.

A főtéren felsorakozott egységeket és a város lakóit dr. Szabó Tamás, Jászberény polgármestere köszöntötte, dr. Hermann Róbert hadtörténész pedig felidézte 1849 tavaszának történelmi eseményeit. A megemlékezést követően megkoszorúzták az 1848–49–es forradalom és szabadságharc városi emlékhelyeit, később pedig zenés kulturális műsor várta a berényieket. Az esti gálán átadták a városi kitüntetéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!