Kultúra

2016.10.13. 12:50

Filmfesztivál: nemzetközileg ismert esemény színhelye Szolnok

Talán sokan nem is tudják, hogy Szolnok milyen ritkaságszámba menő, nemzetközileg is ismert különlegességgel büszkélkedhet: itt rendezik meg ugyanis hazánk legrégebbi, 1969 óta folyamatosan megtartott filmfesztiválját. Az idei képzőművészeti fesztivál egyik különlegessége az lesz, hogy itt köszöntik a 70 éves Oscar-díjas filmrendezőt, Rofusz Ferencet.

Tóth András

– Bár 1969 óta folyamatos a filmszemle, mégis ez csak a tizenhetedik a sorban – mondta Demeter István.
– Úgy indult, hogy kétévente megrendezik, de aztán nagyobb kihagyások következtek. A filmfesztivál ugyanis pénzfüggő, és úgy látszik, elődeink nem voltak ebben állhatatosak és nem tudták előteremteni a kívánt forrást. 1998 óta van kétévente és 2000-ben vált nemzetközivé – tudtuk meg a Tisza Mozi Kft. ügyvezetőjétől, aki egyben a fesztivál igazgatója is.

Most tizennyolc ország hatvanegy versenyfilmjét lehet megtekinteni, de valójában a fesztiválra ötvenhét országból ezer film érkezett! Ebből válogatta ki hosszú munkával a fesztiválstáb a filmeket, amit a zsűri egész nyáron nézett. Van a filmek között három perces és három órás is.
– Ez tehát egy nagyon embert próbáló, de egyben persze szép munka – mondta Demeter István.

[caption id="" align="alignleft" width="290"] Nagyon sok szervezést igényel egy ilyen esemény lebonyolítása – mondja Demeter István fesztiváligazgató FOTÓ: Csabai István
[/caption]

A fesztivál egyik kiemelkedő vendége lesz Rofusz Ferenc. Az idén 70 éves filmrendező harmincöt éve kapta az Oscar-díjat A légy című filmjéért. Ezt az alkotást le is vetítik és beszélgetés is zajlik majd a kiváló művésszel.

A fesztiváligazgató kiemelte még Orosz István Kossuth-díjas grafikusművész Anamorfózisok című kiállítását. Ez az a fajta képzőművészet, ha egy képre ránézünk, akkor többféle perspektívát képez. Látható lesz például egy különleges alkotás, ami egyrészt tájkép, másrészt pedig Julius Verne arcképe rajzolódik ki benne. A művész előadást is tart erről a művészeti ágról.

Számtalan film indult el közönséghódító útjára Szolnokról, de egyet sem akart megemlíteni közülük a fesztiváligazgató, mert szerinte a nem teljes felsorolás nem lenne méltó a filmekhez és az alkotókhoz.
– Óriási szervezés egy ilyen fesztivál lebonyolítása. Szinte mindegyik, a versenykategóriába jutott film alkotója itt lesz. Van a rendezők között orosz, német, brazil, kanadai, iráni, mexikói, izraeli, indiai, spanyol, horvát, angol, francia, amerikai, lengyel, szerb, holland, argentin és persze magyar, például Jankovics Marcell. Több napon át magas hőfokon ég a városban a művészet. Számos esemény kapcsolódik a fesztiválhoz: kiállítások sora nyílik a festészet napja alkalmából, kihelyezett ülését tartja a Magyar Művészeti Akadémia képzőművész és filmes tagozata, ahol az akadémikusok a képzőművészeti film készítésének nehézségeiről beszélgetnek a közönség előtt. Lesz 56-os filmbemutató is, illetve nemzetközi konferenciát is rendeznek környező országok művészmozijainak képviselői részvételével. Az is hagyomány, hogy az estéket koncert zárja – sorolta a történéseket a fesztiváligazgató.

Néha be sem férnek egy-egy eseményre

Minden évben a Médiatanács díjfelajánlásával pályázatot írnak ki fiataloknak, hogy készítsék el a fesztivál szignálfilmjét. Ezek 30 másodperces alkotások, és a fesztivált reklámozzák. Idén is érkezett be nyolc munka, közülük négy filmet díjaznak. A pénzdíjon felül nagy elismerés még, hogy a filmek bemutatásra a Médiatanács nagy értékben vásárol reklámidőt az országos kereskedelmi csatornákon, népszerűsítve ezzel a műveket és magát a fesztivált.

– Annyian szoktunk lenni, hogy be sem férünk egy-egy eseményre. Többségében a fővárosból, egyetemekről és külföldről érkeznek vendégek hozzánk, hogy aztán hírét vigyék a városnak. Hogy ez még inkább maradandó élmény legyen, a fesztivál zárónapján elvisszük a vendégeket a RepTárba és a Söráriumba. És aztán hétfőtől már a következő fesztivált szervezzük – mondta.

– Annyian szoktunk lenni, hogy be sem férünk egy-egy eseményre. Többségében a fővárosból, egyetemekről és külföldről érkeznek vendégek hozzánk, hogy aztán hírét vigyék a városnak. Hogy ez még inkább maradandó élmény legyen, a fesztivál zárónapján elvisszük a vendégeket a RepTárba és a Söráriumba. És aztán hétfőtől már a következő fesztivált szervezzük – mondta. Nagyon sok szervezést igényel egy ilyen esemény lebonyolítása – mondja Demeter István fesztiváligazgató FOTÓ: Csabai István -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!