ABONY

2017.08.20. 16:25

Szeptemberben Szolnokra érkezik a ritkaságokkal foglalkozó tárlat

Különleges tárlatot köszönthetett a napokban a helyi közönség a Pest–Szolnok vasútvonal történetének 170 éves évfordulója alkalmából.

Az első látogatók tekintik meg a kiállítást, ami képet mutat a gazdag múltból

Fotó: Hartai Gergely

A rendhagyó vándorkiállításról és nem mindennapi gyűjteményéről az ötletgazda, Nehéz György mesélt.

– 2007-től folyamatosan, tematikusan gyűjtöm a vasúthoz köthető különleges tárgyakat, de a vasúti vendéglátáshoz és a távközléshez köthető érdekességek is megtalálhatók a gyűjteményemben – kezdte gondolatait a magángyűjtő, aki a vasúti korszak kezdetétől, egészen 1846-tól őriz egyedülálló vasutasemlékeket.

György már hosszú évek óta érdeklődik a vasút iránt, mi több, lelkesen igyekszik a látogatók elé tárni az évek alatt összegyűjtött emlékanyagot.

– Gyermekkorom óta foglalkoztatnak a vasúthoz kapcsolódó eszközök és ritkaságok – nosztalgiázott, majd azt is elárulta, jelenleg bevételellenőrzési szakelőadóként dolgozik a vasúttársaságnál, ezért nem véletlen a szakma jellegzetes tárgyai iránti érdeklődése.

– Bátran mondhatom, egész életemet ennek a szakterületnek szenteltem… – mesélt életének nagy szenvedélyéről a kollekció birtokosa.

György elmondta, Abony után Szolnok lesz a kiállítás következő házigazdája, szeptemberben a RepTárba érkezik a tárlat. Korábban egyébként számos helyen járt már a tárlat, megfordult többek közt a fővárosban, Sopronban, Dunavecsén, Nyíregyházán, de Pécsett is.

Az első látogatók tekintik meg a kiállítást, ami képet mutat a gazdag múltból
Fotós: Hartai Gergely

– A régi és az új tárgyak iránt egyaránt nagy volt az érdeklődés a helyszíneken – összegezte, majd hozzátette: – Abonyban több más érdekesség mellett különleges falitablók árulkodnak például az elmúlt korok vasúti tárgyairól és térképeiről egyaránt.

– Az egyik korabeli képes összeállítás 1900-tól egészen napjainkig mutatja be a menetjegyeket, egy másik pedig a vasutas-igazolványokat jeleníti meg 1888-tól kezdődően… – részletezte gyűjteményének kiemelkedő darabjait György, aki örül annak, sokan kíváncsiak a nem mindennapi kollekcióra.

– Két egyforma kiállításom soha sincsen, mindenhová másmilyen kollekciót állítok össze – taglalta.

György továbbra is dolgozik értékes arzenálja bővítésén, melynek csak szabadideje szab határt.

Melyek az igazi ritkaságok?

Különleges, mozdonyokra tervezett öntvények a Ganz-gyárból, a győri vagongyárból, de régi műszerek, korabeli fotók, kalauzeszközök, világháborús vasúti térképek és a vasutas-egyenruha egyes darabjai is megelevenednek a történelmi tárlaton.

Találkozhatunk egy holland gyártmányú jegykiadó géppel is, melynek története ugyancsak több évtizedes múltra tekint vissza. A tárlaton egyébként azt is megtudhatjuk, miről mondott volna le az egykori vasútigazgató a jegykiadás gépesítésének érdekében.

Hartai Gergely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!