Lemezkritika

2008.02.05. 08:52

Kasza Tibor: Ha egy férfi igazán szeret…

Érzelmes, romantikus szólólemezzel jelentkezett Kasza Tibor (Crystal), elsősorban a női szíveket megcélozva.

Baranyi György

A Crystal fő dalszerzője, zenésze és a férfiszólamok énekese Kasza Tibor, aki két Crystal-lemez közötti szünetet kihasználva szólóban is megmutatta, hogy mit tud. Az biztos, hogy tehetséges a fiatalember, mert bemutatkozó szólóalbuma máris a Mahasz-lista elején landolt, azaz a népszerűség biztosított.

Kasza Tibor lemezén eltávolodik a Crystal megszokott hangulat- és dallamvilágától, ami nem is baj, hiszen akkor minek is egy szólólemez? Ezen az albumon nem szégyelli megmutatni, felvállalni a romantikus énjét, bemutatni azt, hogy igenis egy férfi lélekben is szerepelnek olyan érzelmek, amelyek a hölgyeknek (és sok férfinak is) könnyet csal a szemébe. Tibor anyagán a szép, romantikus, érzelmes, de nem „nyálas” hangulat az uralkodó. Többségükben klasszikus zenekarra, vonósokra és billentyűsökre komponált számokat énekelt fel a lemezre. Rögtön a kezdet, a felütés a jól ismert Love Story, hogy aztán a  CD ezen az érzelmi vonalon folytatódjon egészen a végéig. Ám ahhoz képest, hogy a lágyabb, lírai szerzemények az uralkodók, nem laposodik el a lemez, köszönhetően az előadói változatosságnak. Ugyanis egyik erőssége az albumnak a rajta szereplő duettek. Így a Dósa Matyival (akit a szolnoki színházszerető közönség most éppen három darabban is láthat a Szigligeti Színházban) közösen előadott egykori Kovács Kati-dal, az örök szépségű, az édesanyáknak szóló Úgy szeretném meghálálni, aztán a Szinetár Dórával közös Nézz rám Istenem (amelyet The Prayer címen Andrea Boccelli énekelt el Celin Dionnal duettben), vagy a Bereczki Zoltánnal közösen előadott nagy Queen-dal, a Who wants to live forever (amelynek érdekessége, hoyg eredetileg nem duettnek készült, de itt nagyon jól felosztotta egymás között a két énekes).

A régi jó barát, Havasi Balázs is több helyen zongorázik, külön kiemelten is a Heaven only knows című felvételben. Kasza Tibor saját szerzeményű dalai is remekül illeszkednek a sorba, de hát tőle már megszokhattuk, hogy nemigen téved a dalszerzésben, amihez kiváló érzéke van. Egyébként testvére, Kasza Gábor is részese volt a produkciónak, mivel ő volt a hangmérnök és zongorán is közreműködött.

A lemez végén még szerepel az Akarod-e mondd nagyzenekari instrumentális változata, illetve a Who wants to live forever karaoke változata, így aki akarja, maga is elénekelheti ezt a dalt. Kasza Tibor nem titkoltan a nőket, érzelmes hölgyeket vette célba ezzel a lemezzel, akik biztos, hogy szeretni is fogják e dalokat. Mindenesetre annak közösen örülhetünk a zenét szeretőkkel, miszerint jó, hogy vannak még romantikus férfiak. (Kasza Tibor: Ha egy férfi igazán szeret…Kiadó: EMI) 

Számlista:
1. Love Story
2. Akarod-e mondd?
3. Úgy szeretném meghálálni (duett Dósa Matyival)
4. Hosszú az út
5. Örökölt szerelem
6. Nézz rám Istenem (The prayer) (duett Szinetár Dórával)
7. Valahol
8. Pár lépés a végtelen
9. Heaven only knows (feat. Havasi Balázs zongoraművész)
10. Who wants to live forever (Queen) (duett Bereczki Zoltánnal)
11. Akarod-e mondd? (orchestral version)
12. Who wants to live forever (Queen – karaoke)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!