Lemezkritika

2013.01.15. 20:28

Omega: Greatest Performances DVD

Végigkalandozzuk az Omega-pályafutását időben két nagyszerű DVD-korongon, a legjobb nagykoncertekből válogatva.

Baranyi György

Az Omega együttes tavaly ünnepelte fennállásának ötvenedik(!) születésnapját, hiszen a rocklegenda 1962 őszén állt először közönség elé. A máig sikeres magyar csapat meg is adta a módját a jubileumi esztendőnek, koncertekkel, kiadványokkal, melyek mind kapcsolódtak az ötvenedik évhez. Így volt ez a a Greatest Performances dupla CD-kiadvánnyal is, amely a címe szerint a legnagyszerűbb koncertfelvételeket tartalmazza, az 1990-es és a 2000-es évek stadionkoncertjeiből válogatva. Ennek  a kiadványnak aztán nemrég a képi lenyomata is megjelent, azaz dupla DVD-n is kiadták a koncertfelvételeket.

A számsorrend és a dalok ugyanazok, mint a CD-n, s egy budspesti és egy debreceni fellépésből áll a DVD-k fő vonala. Ismét megcsodálhatjuk e felvételek segítségével az Omegára mindig is jellemző profizmust, ami mind a zenei előadásmódban, mind a hangzásban, mind a színpadi látványban megtestesül. Élvezetes látni-hallani Kóbor János énekest mint igazi frontembert, Benkő Lászlót, ahogy csodálatos hangokat varázsol elő a billentyűs- (javarészt szintetizátos)felszereléséből, Mihály Tamás precíz basszusgitárjátékát, Debreceni Ferenc virtuóz dobolását, no és Molnár György gitárjátékát, aki megosztja e szerepet és a színpadot is Szekeres Tamás (immár állandó) vendég gitárossal. Tamás mellett szintén vendég zenész Gömöri Zsolt billentyűkön, illetve a vokálban ott van Keresztes Ildikó (milyen érdekes őt itt látni, akkor még nem volt X-Faktor mentor) és Demeter György is.

Az Omega repertoárján csakúgy szerepelnek dalok a beat- ér rockkorszakukból, mint az űr- és újhullámos zenei korszakukból. Így mindenki megtalálhatja a maga ízlését, de igazából az egész együtt nyújtja az Omega pályafutásának keresztmetszetét. Úgyhogy nincs más dolgunk, mint betenni a DVD-lejátszóba a korongokat, és hagyni, hagy elérjen minket a csapat zenéje és előadása.

(Omega: Greates Performances. Kiadó: Edel/EMI)

[caption id="" align="alignright" width="334"] Az Omega legjobb nagykoncert-felvételei, most képben is
[/caption]Számlista:
DVD 1

1. Addig élj
2. Hűtlen barátok
3. Varázslatos fehér kő
4. A madár
5. A könyvelő álma
6. Ezüst eső
7. A nagy folyó
8. Ébredés
9. A malomban
10. Hazafelé
11. A hetedik napon
12. Van, aki nyugtalan
13. Nem tudom a neved
14. Őrültek órája

DVD 2
1. Gammapolis
2. Életfogytig Rock and Roll
3. Naplemente
4. Mozgó világ
5. Ballada a fegyverkovács fiáról
6. Léna
7. Start
8. Napot hoztam, csillagot
9. Égi vándor
10. Nyári éjek asszonya
11. Petróleumlápa
12. Gyöngyhajú lány

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!