HÁZI KEDVENCEK

2017.10.27. 12:45

Mutatjuk, hogyan válasszon kutyust, ha bizonytalan a döntésben

Megdöbbentő adatok láttak napvilágot a Magyarországon élő kutyák számát illetően. Bár pontos információkkal nem rendelkezünk, több állatvédő szervezet becslése szerint is legalább két és fél millió eb él körülöttünk, velünk.

A kutyaiskolában gyakorlati tanácsokat is kaphatunk

Fotó: Fodor Orsolya

Ha hihetünk a számoknak, minden harmadik-negyedik család tart házőrzőt. Új sorozatunk a felelős és tudatos kutyatartásról szól, hogy a négylábúakkal való együttélés ne csak zökkenőmentes, hanem boldog is legyen.

A Szolnoki Kutyaiskola kéthetente ad tanácsot, ötletet a kutyák nevelésével kapcsolatosan. Az első részben arról írunk, mire ügyeljünk a négylábú családtag kiválasztásánál.

– Egy elhamarkodottan kiválasztott kutya komoly konfliktust tud okozni családon belül, a jól induló kutya-ember kapcsolat hamar rémálommá változhat – állítja Szűcs Andrea, a Szolnoki Kutyaiskola vezetője.

– Jó előre végig kell gondolni, kis vagy nagy testű, rövid vagy hosszú szőrű kutyával akarunk-e együtt élni. Egy kisgyerek mellé például nem tanácsos nagytermetű, hosszú szőrű ebet választani, hiszen elkerülhetetlen, hogy a bundájába kapaszkodva a kicsi fájdalmat okozzon a házőrzőnek, vagy éppen a kutya borítsa fel nagysága miatt.

– Ha valaki állatszőr-allergiás, csak olyan kutyák jöhetnek szóba, melyek nem allergizálnak: például uszkár vagy mini yorki, nekik ugyanis nincsen aljszőrzetük. Ha a kutya udvaron fog élni, a téli hideg miatt hosszú szőrű fajtát javaslok, vagy meg kell oldani a meleg, szigetelt kutyaház beszerzését.

Szűcs Andrea egy idősebb korú gazda mellé kicsi vagy közepes testű, kisebb mozgásigényű ebet javasol, semmiképpen nem német- vagy belga juhászt. Családi kutyának a terrier- és bullfajták is megfelelőek, nem kell félni tőlük.

Lakásba bármilyen fajta vihető, ha a gazdának elegendő ideje van a kutya mozgásigényét kielégíteni. Az állatotthonokból kihozott kutyák nagyon ragaszkodóak tudnak lenni, de egy bizonytalan, hátrahúzódó örökbefogadott ebet nem ajánl gyerek mellé.

A kutyaiskolában gyakorlati tanácsokat is kaphatunk
Fotós: Fodor Orsolya

– Ha pedig egy alomból választjuk ki új családtagunkat, bízzunk a megérzésünkben. Azt vigyük haza, amelyik számunkra a legszimpatikusabb. Ha azonban nagyon kevés a szabadidőnk, sokat dolgozunk, inkább ne legyen kutyánk!

Joó Zsuzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!