BEJGLI-KÖRKÉP

2017.12.10. 18:40

Házi, vagy bolti? Ön melyik bejglire esküszik?

Alig akarjuk elhinni, de már csupán két hét maradt hátra karácsonyig, indulhat a lázas készülődés! A hiányzó ajándékok, karácsonyi díszek, finomságok alapanyagainak beszerzése, sok minden vár még ránk.

Bár a fenyőfa megvásárlásához talán még kicsit korán van, a karácsonyi menü összeállításához szükséges kellékeket, hozzávalókat – amit csak lehet – nem árt már most beszerezni.

Bár vannak hagyományos karácsonyi fogások, azért elég változatos, hogy mely családban, milyen ünnepi vacsi kerül az asztalra. Egy valami azonban sehol sem hiányozhat: a bejgli!

Így mi e karácsonyi finomság vásárlására, készítésére, a hozzávaló alapanyagok beszerzésére, illetve természetesen a töltelék témára ugrottunk rá és kicsit körbekérdeztünk, az utca embere hogyan is viszonyul az ünnep elmaradhatatlan klasszikusához. Saját készítésű, nagyi sütötte, vagy bolti? Mákos, diós, vagy esetleg reform? Netán olyan is akad, aki – még leírni is szörnyű – nem szereti a bejglit? Mindent megkérdeztünk.

Próbáltunk első ránézésre teljesen különböző három embert kifaggatni, hogy nem reprezentatív bejgli-körképünk valamelyest átfogó lehessen – nos, sikerült. Három egészen eltérő választ kaptunk.

Azzal talán nem okozunk nagy meglepetést, ha azt mondjuk: egy nagyi bizony általában maga süti a bejglit. Nincs ezzel másképp Mészárosné Lenke néni sem, aki minden évben a szolnoki piacon szerzi be a tölteléknekvalót, mákot és diót, viszont ebben az évben újdonsággal is kísérletezik.

- A két legkisebb unokám nem szereti a mákosat, idén csokisat is kértek a diós mellé. Így lesz mindhárom féléből négy-négy rúd, nagy a család – meséli mosolyogva. – Mind elfogy!

Sikerült elkapnunk egy fiatal háziasszonyt is, akiről kiderült, friss feleségként első bejgli sütését vállalja idén, hogy elkápráztassa a családot.

- Hát remélem így lesz, vannak kétségeim – nevet a szolnoki Boda Julcsi. – Nem szeretném élesben elrontani, úgyhogy nálam lesz előtte próbasütés és a férjemen tesztelem. Ráadásul nálunk van több cukorbeteg is a családban, úgyhogy diabetikus verzióval is készülök… Szóval nem lesz egyszerű, de idén mindenképpen én szerettem volna sütni.

- És mi kerül a bejglibe? – tettük fel a már-már legfontosabb kérdést.

- Meggyes-mákos készül majd és gesztenyés, nálunk ezek futnak. A dióra a tesóm allergiás, én nem is szeretem annyira, de ezzel többen vagyunk így a családban. Egy harmadik féle ízűn még gondolkodom – teszi hozzá lelkesen.

Az ötvenes Erika épp két nagy szatyorral igyekezett haza, mikor megállítottuk egy szóra, de szívesen válaszolt:

- Én bevallom, mióta a gyerekek felnőttek, magam már nem sütök bejglit. Nincs rá akkora igény, egy-két szeletet, ha megeszik mindenki és ki ezt szereti, ki azt. Így nem éri meg, inkább olyan süteményekkel készülök, amit mindenki szeret és jól fogy, mézes, zserbó… – magyarázza Erika. – Egy-egy rúd mákos és diós bejglit szoktam azért venni, de nem a boltit, azok kiszámíthatatlanok. Van egy ismerősöm, aki megrendelésre süt, tőle szoktam venni – teszi még hozzá.

Kíváncsiak vagyunk az Ön véleményére is!

[eweb-voting id="920341"]

Borítókép: illusztráció

Forrás: Shutterstock

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!