Művelődés

2017.06.25. 18:00

Rohampápa a víztoronyban – Bill apó Szolnokon

A közelmúltban jelent meg a második világháború egyik jeles katonájának, Billnitzer Ernő altábornagynak az emlékirata. A mindig az első vonalban harcoló rohamtüzér parancsnokot emberei tiszteletből Rohampápának, illetve Bem után szabadon Bill apónak nevezték, ami sokat elmond róla.

Szathmáry István


A Monarchia tüzér századosaként sok más, később karriert csinált tiszttel együtt a Vörös Hadseregben is megfordult, mert mint mondták, az ország megszállóktól való felszabadítása érdekében akár az ördöggel is szövetkeztek volna.


E minőségében járt városunkban. Billnitzer 1919 júliusában települt ütegével városunkba, s embereivel a Tiszán átkelve Mezőberény irányába nyomult előre. A visszavonulási parancsot követően rendezetten jöttek vissza Szolnokra, miközben azt tapasztalta, gyalogságuk több helyen hanyatt-homlok szalad visszafelé. Közben volt olyan politikai megbízott közöttük, aki félelmében mérget vett be.

A városba visszatérve Billnitzer Ernő az Eötvös téri víztoronyban rendezte be figyelőállását, ami azért is alkalmas támpont volt, mert a körülötte levő, akkor puszta térséget – az itt közölt korabeli fotó tanúsága szerint – a vörösök felvonulási területnek használták. Egy darabig a Tisza város felőli partjáról ágyúzták a románokat, majd a helyzet romlásával Abony felé, Szolnoktól 3 kilométerre vonultak vissza. Itt jelent meg náluk Landler Jenő, aki néhány nappal a kommün bukása előtt még kitartásra buzdította őket.

[caption id="" align="aligncenter" width="640"] Az Eötvös téri víztorony, Billnitzer Ernő harcálláspontja, 1919-ben | Fotó: Múltlapozgató
[/caption]



Később Pogány népbiztos is megjelent, aki Szolnok mindenáron való megtartását követelte tőlük. Pogány azt ígérte nekik, hogy a nemzetközi dandár megtisztítja előttük Szolnokot az ellenségtől.
A dandár hamarosan el is vonult Szolnok irányába, majd nem sokkal később a tüzéreket cserbenhagyva már rendetlenül menekült vissza. Ők pedig július utolsó napján parancsot kaptak a románok előtti fegyverletételre.

Billnitzer ütegparancsnok néhány kísérővel fehér zászlóval elindult a román vonal felé, míg végül a szolnoki cukorgyárban, vagy téglagyárban egy román magasabb parancsnokságon előadhatták tárgyalási szándékukat. A románok a megadást követően a tiszteket őrizetbe vették, Abonyba, majd Szajolba szállították, miközben teljesen kifosztották őket. Végül december elején Aradról térhettek haza Budapestre.

Billnitzer Ernő altábornagy katonai pályafutása negyed évszázaddal később a budavári kitörésnél ért véget, amikor rohamtüzéreivel orosz fogságba esett. 1976-ban hunyt el Budapesten.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!