JÁSZSÁG

2017.09.09. 07:00

A lovagrendek látványos viseletét a figyelemfelhívás miatt öltik magukra

Egy hónappal ezelőtt a Jászsági Mézlovagrend bontott zászlót Jászberényben, míg egy évvel korábban, 2016 júniusában a Jászsági Pálinka Lovagrendet hívták életre. A rendek nagymesterei szerint a munkájukat épphogy megkezdő fiatal közösségek egyik legfontosabb feladata a figyelemfelhívás.

A frissen megalakult Jászsági Mézlovagrend tagjait mézpálinkával köszöntötték a Jászsági Pálinka Lovagrend képviselői a 30. Nemzetközi Mézvásáron

Fotó: Banka Csaba

– Jóval több ez annál, minthogy jeles alkalmakkor látványos ruhát öltünk magunkra – mutatott rá érdeklődésünkre a Jászsági Mézlovagrend nagymestere, Molnár György.

– Amikor magunkra öltjük a lovagrend viseletét, a legfontosabb, amit elérünk, hogy felhívjuk magunkra a figyelmet, ekkor pedig lehetőségünk nyílik arra, hogy elmondjuk, mit is képviselünk.

– Akik a tagsággal járó kötelezettségeket felvállalták, illetve felvállalják a jövőben, azok elhivatottak az iránt, hogy növekedjen a hazai, a jászsági mézfogyasztás.

A frissen megalakult Jászsági Mézlovagrend tagjait mézpálinkával köszöntötték a Jászsági Pálinka Lovagrend képviselői a 30. Nemzetközi Mézvásáron
Fotós: Banka Csaba

– Nagyon hasonlít a mézlovagrend szerepe a mézkirálynő feladataira. Látványos külsőségek segítségével, a mézmarketing részeként lehetőségünk van elmondani, hogy miért hasznos fogyasztani a mézet, és miért van szükség arra, hogy a hazai mézet részesítsék előnyben az emberek.

– Ehhez pedig véleményem szerint egy rendkívül jó eszköz lehet a mézlovagrend. Nem véletlenül használtam feltételes módot, hiszen alig egy hónapja jött létre a közösség.

– Nagyon sok munka kell ahhoz, hogy valóban betöltse a neki szánt szerepet a lovagrend. Mindenesetre az első hetek tapasztalatai rendkívül pozitívak – fogalmazott Molnár György.

– Egyrészt népszerűsíteni szeretnénk a kulturált pálinkafogyasztást, másrészt megteszünk mindent azért, hogy minél több minőségi pálinka készüljön – foglalta össze a Jászsági Pálinka Lovagrend legfőbb törekvéseit Kalla Pál, a lovagrend nagymestere.

– A hazai gasztronómia része a pálinkafogyasztás, ehhez viszont jó minőségű pálinkák is kellenek.

– Szeretnénk minél szélesebb körben bemutatni, hogy

mindenféle rohadt gyümölcs összedobálásával nem lehet jó pálinkát készíteni.

A Jászságban rengeteg ízletes gyümölcs terem, amelyekből kiváló párlatok készülhetnek. Az egyik legfontosabb feladatunk bemutatni azt a folyamatot, ahogy a minőségi gyümölcsből minőségi pálinka készül. Ezért szervezünk Jászsági Pálinkamustrát, ezért vagyunk ott a helyi versenyeken – tette hozzá.

Egyesületté alakulnak

Egyéves működés után határoztak úgy a Jászsági Pálinka Lovagrend tagjai, hogy az önkéntes közösség működését hivatalos formában is megerősítik. Ennek megfelelően nemrégiben megkezdték egyesületük létrehozásának előkészítését, alakuló közgyűlésüket a napokban tartják meg – tudtuk meg Kalla Páltól.

A Jászsági Mézlovagrend tagjait már most számos méhészeti rendezvényre hívják. Molnár György kiemelte, ilyen alkalmakkor a méhészeken kívül a Jászság képviseletét is fel kell vállalniuk.

Banka Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!