Lányára hagyta a céget

2017.09.21. 20:01

Elhunyt a L'Oréal örököse

Kilencvennégy éves korában elhunyt Liliane Bettencourt francia milliárdos, a világ leggazdagabb asszonya.

A Forbes amerikai magazin összesítése szerint a világ leggazdagabb asszonyának tekintett Liliane Bettencourt csütörtökre virradó éjjel párizsi otthonában halt meg.

„Október 21-én lett volna 95 éves. Anyám békében ment el” – írta közleményében a milliárdos lánya, Francoise Bettencourt-Meyers.

Liliane Bettencourt közel 40 milliárd dollár értékűre becsült vagyonával a Forbes idei összesítésében a világ leggazdagabb asszonyaként és a 14. legvagyonosabb embereként szerepelt.

Az Alzheimer-kórban szenvedő nő 2011-ben lánya kérésére gyámság alá került, kilépett a L'Oréal igazgatótanácsából, és teljesen visszavonult a nyilvános szereplésektől. A döntés következményeként Franciaország egyik legnagyobb vagyonát – benne azt a 33 százalékos részesedést is, amely vétójogot biztosít a kozmetikai óriás igazgatótanácsában – a milliárdos lánya, Francoise Bettencourt-Meyers és az ő két gyermeke kezeli.

Liliane Bettencourt gyámja az idősebbik unokája, Jean-Victor Meyers volt.

Jean-Paul Agon, a L'Oréal elnök-vezérigazgatója közleményben fejezte ki „mély szomorúságát” az egykori tulajdonos halála miatt.

Az elmúlt években a Bettencourt család neve egy jogi és politikai botránnyal kapcsolódott össze, miután a Liliane Bettencourt elmeállapotát igazoló, titokban készült hangfelvételek alapján kiderült, hogy több ismerőse is visszaélt a milliárdos megrendült egészségi állapotával, és nagyobb összegeket csalt ki tőle.

Liliane Bettencourt 1922. október 21-én született Párizsban. Zongorista anyját ötéves korában elvesztette, és 10 évvel később már az apja, Eugene Schueller által alapított L'Oréalnál volt gyakorlaton, akitől halála után megörökölte a kozmetikai vállalkozást.

Borítókép: AFP PHOTO / Fred Dufour

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!