Alexander testvért kapott

2017.09.04. 15:40

Megszületett a legifjabb svéd herceg

Nagyapja, XIV. Károly Gusztáv király hétfőn hozta nyilvánosságra, hogy a svéd királyi család csütörtökön született legfiatalabb tagja a Gabriel nevet kapta és hozzá hercegi címet.

Prince Carl Philip and Princess Sofia and Prince Alexander leave the Royal Chapel of the Royal Palace in Stockholm, on July 14, 2017, after attending the Thanksgiving service on the occasion of Crown Princess Victoria's 40th birthday Photo : Albert Nieboer / Netherlands OUT / Point de Vue OUT - NO WIRE SERVICE · Photo: Albert Nieboer/RoyalPress/dpa

Forrás: AFP / RoyalPress/dpa

Fotó: Albert Nieboer

A király a hétfői kabinetülésen jelentette be, hogy a gyermek a Gabriel mellett a Károly és a Walther nevet is viseli és ő lett Dalarna hercege. Ez a cím tisztelgés az újszülött édesanyja, Zsófia hercegné előtt, aki a Stockholmtól északnyugatra fekvő tartományból származik.

A Károly név hagyományosan öröklődik a királyi családban, a Walther pedig a német származású Szilvia királyné apjának neve volt.

A csütörtökön világra jött királyi sarj Károly Fülöp herceg és Zsófia hercegné második fia. Első fiuk, Alexander 2016-ban született.

A 38 éves Károly Fülöp 2015 júniusában vette el a 32 éves korábbi modellt, Sofia Hellquvistet. A házasság révén felesége Varmland hercegnője lett.

Károly Fülöp a negyedik a trónöröklési sorban, az első a nővére, Viktória koronahercegnő, a második és harmadik helyen pedig Viktória két gyermeke áll.

Svédországban 1980-ban változott meg a trónöröklés: azóta az uralkodó legidősebb örököse – tekintet nélkül a nemére – örökli a koronát.

(Borítóképünkön Károly Fülöp svéd herceg, Zsófia hercegné és első fiuk Alexander. Forrás: AFP / RoyalPress / DPA / Albert Nieboer)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!