Krimi

2023.06.26. 10:16

Folytatódik a Titan búvárhajó tragédiájának vizsgálata, nyomozótestület keresi a bizonyítékokat

Több biztonsági kifogás is felmerült a Titannal szemben.

MW

Forrás: AFP

Fotó: Adrian DENNIS

Az amerikai parti őrség tengerészeti nyomozótestületet hívott össze a Titan mélytengeri búvárhajó tragédiájának vizsgálatára – írja az MTI a parti őrség vasárnapi sajtótájékoztatója alapján.

Mint közölték, az elsődleges cél a hasonló katasztrófák megelőzése, ugyanakkor a nyomozóbizottság mérlegelésén múlik, hogy tesz-e indítványt polgári vagy büntetőjogi lépések megtételére. Jelenleg a tenger mélyén összeroppant jármű maradványainak, illetve a bizonyítékok összegyűjtése zajlik, a kanadai Új-Fundlandon fekvő kikötőváros, St. John hatóságaivalegyüttműködve – nyilatkozta a nyomozás vezetője, Jason Neubauer.

A Titan maradványait csütörtökön találta meg egy, a felszínről irányítható kanadai mélytengeri kutatóeszköz a tenger fenekén, csaknem 4000 méteres mélységben és mintegy 500 méterre a Titanic roncsaitól.

Az USA védelmi tisztségviselői csütörtökön, a roncsok megtalálása után közölték, hogy a haditengerészet tengerakusztikai berendezése az eltűnés napján, június 18-án feltehetően robbanásból, illetve összeroppanásból eredő hangokat észlelt. A Pentagon illetékese annyit közölt, hogy nem sokkal azután kezdték figyelni a tenger mélyének zörejeit a térségben, hogy a Titan elvesztette a kommunikációt felszíni kísérőhajójával.

A Titan az expedíció előtt
Forrás: Facebook

A Titant elvileg 4000 méteres merülési mélységre tervezték, ugyanakkor az elmúlt hét tudósításai szerint több biztonsági kifogás is felmerült vele szemben.

A búvárhajónak öt utasa volt, akik közelről szerették volna megnézni az 1912-ben elsüllyedt Titanic roncsait. Az áldozatok között volt Stockton Rush, az OceanGate vállalat elnök-vezérigazgatója, Hamish Harding, egy kalandvágyó brit üzletember, Paul-Henry Nargeolet, egy francia Titanic-kutató, valamint Shahzada Dawood, vállalkozó, Pakisztán egyik leggazdagabb embere és fia, Suleman. A család beszámolója szerint a 19 éves fiúnak nem volt kedve a vállalkozáshoz, de az édesapja kedvéért beleegyezett az útba. Shahzada Dawood fiatalkora óta a Titanic történetének megszállottja volt, és szerette volna saját szemével is megnézni a roncsokat.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!