Krimi

2024.01.24. 05:00

Magyarországon példátlan büntetést kapott Ildikó amerikai gyilkosa

A kaliforniai bíróság hozott ítéletet a nő exbarátja, Stephen Beal merénylő ügyében.

MW

Illusztráció: Shutterstock

Kétszeres életfogytiglani börtönbüntetésre plusz 30 évre ítélték azt a 64 éves férfit, aki egy robbantásban megölte volt barátnőjét, a magyar K. Ildikót és két embert súlyosan megsebesített. Stephen Beal a Los Angelestől mintegy 50 mérföldre, délre fekvő Aliso Viejóban levélbombával repítette levegőbe a nő üzletét. 

Beal soha többé nem fog ártatlan áldozatokat bántani

– mondta E. Martin Estrada, Kalifornia központi körzetének ügyésze az ítélethirdetés után.

Ildikó és gyilkosa

Halálos féltékenység

A 48 éves magyar nő az üzletébe érve nyitott ki egy küldeményt. A dobozban egy házi készítésű bomba volt, amelyet Beal gyártott. A robbanás azonnal megölte Ildikót. Az ügyészek szerint Beal féltékenységből követte el tettét, mert azt gondolta, hogy miután 18 hónapos kapcsolatuk véget ért, Ildikó valaki mással jár.

A férfi házához rögtön kivonult a rendőrség. Beal azzal védekezett, hogy a Long Beach-i otthonában talált robbanóanyag rakétamodellekhez való, és nem minősül „pusztító eszköznek”. Vallomása után még tíz hónapig volt szabadlábon, mielőtt a bizonyítékok alapos elemzése után újra letartóztatták.

Iszonyatos erejű volt a robbanás
Fotó: YouTube

2023-ban újra bíróság elé állították, és az esküdtszék négy bűncselekményért ítélte el: köztük gyilkosságért és tömegpusztító fegyver használatáért.

Gyilkolt és hazudott

Beal azt mondta a nyomozóknak, hogy a rakétamodellezés a hobbija, de nem készített bombát, és nem volt alapanyaga olyan erős robbanáshoz, mint amilyet a híradásokban látott. Egy FBI-ügynök bizonyító erejű feljegyzésében azonban az szerepelt, hogy a Beal otthonában talált anyagok „nem egyeznek meg egyetlen rakétamodellével sem”.     

 Az egyik súlyosan megsérült túlélő nő volt a vád koronatanúja. Elmondta, hogy a bomba a padlón lévő számos kartondoboz egyikében volt. Mindenre emlékezett: a merénylet után hanyatt esett a padlón, füstöt látott, és a robbanás után minden lángba borult. A detonáció olyan erős volt, hogy letépte a falak burkolatát, és a kétszintes épület ablakait is betörte – írja cikkében a Bors. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!