Volt már hasonló sorozat

2024.03.23. 21:37

Közép-európai liga szervezésén dolgozik Csányi Sándor MLSZ-elnök az UEFA-val

Aleksander Ceferin a Magyar Labdarúgó Szövetség vezetőjével egy közép-európai liga létrehozását szeretné összehozni – írja a Mandiner.

MW

Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke (b) és Csányi Sándor, az MLSZ elnöke egy új sorozat indításán dolgoznak

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke is ott volt péntek este a Puskás Arénában a Magyarország–Törökország (1–0) felkészülési mérkőzésen. Aleksander Ceferin korábban megígérte Csányi Sándornak, az MLSZ elnökének, hogy eljön hozzánk, és most ennek a meghívásnak tett eleget.

Fantasztikus a Puskás Aréna, amelynek az avatásán is itt voltam, azóta szinte mindig telt ház van, jó a hangulat és a csapat is. Ráadásul Budapest is gyönyörű és közel van a hazámhoz, Szlovéniához. Mindig szívesen jövök ide

 – mondta a sportvezető a Nemzeti Sportnak. Az interjúban azt is elárulta, hogy nagyon várja a nyári németországi Európa-bajnokságot, amin hazája válogatottjának is szurkolhat majd.

Fantasztikus Eb lesz, az infrastruktúra pazar Németországban és a szervezés is hagyományosan jónak ígérkezik, persze, a biztonságra különösen nagy figyelmet kell fordítani. De éppen a futball, a sport képes a leginkább megmutatni azokat az értékeket, amelyek mentén békésen és sikeresen működhetünk együtt. Szlovénia huszonnégy év után vívta ki a szereplés jogát, másodszor mehetünk az Eb-re, természetesen ezért is nagyon várom a tornát. Tudom, hogy a magyarok megint nehéz csoportba kerültek, például a házigazda németek ellen kell játszaniuk

– nyilatkozta Ceferin, aki szerint bárki ellen van győzelmi esélyünk, mert hosszú idő után ismét jó a magyar futball. Szerinte a régebbi eredmények után sokáig hanyatlott a sportág nálunk, például tíz-tizenöt évvel ezelőtt kimondottan gyenge volt a válogatott, de nagyszerű munkát végez a magyar szövetség és a kormány óriási támogatást ad a labdarúgásnak. Úgy látja, a közelmúltban lezajlott infrastrukturális fejlesztések nélkül lehetetlen lett volna előre lépni.

De nemcsak udvariassági látogatásra jött Budapestre Ceferin, hanem megbeszélést is tartott Csányival a klubcsapatok számára induló közép-európai liga létrehozásáról.

Három-négy éve dolgozunk azon többek között Csányi Sándorral, hogy kidolgozzuk egy határokon átnyúló liga tervét, ami azonban továbbra is terv, de érdemes beszélni róla, mert itt valóban túl kicsi egy-egy nemzeti piac ahhoz, hogy a legjobb klubok európai szinten is versenyképesek legyenek és rendszeresen fontos, nagy érdeklődéssel kísért meccseket játsszanak

– vázolta elképzeléseit az elnök. A szlovén sportdiplomata szerint a Szuperliga tervével mindössze annyi volt a baj, hogy az európai topcsapatok játszótere lett volna, ahová esélytelen bekerülni, ez pedig az UEFA és az európai klubfutball ellen megy. Az elnök határozottan kijelentette az is, hogy ameddig ő irányítja az UEFA-t, nem lesz Bajnokok Ligája-döntő Szaúd-Arábiában, 2027-ben viszont valóban távozik, mivel a családjával szeretne több időt tölteni, a focitól azonban nem szakad el. Vagyis nem kizárt, hogy az után következő elnök már nem fog ellenállni a nagy pénznek, s valamikor a közel-keleti országban rendezik a BL-finálét.

A Közép-európai Kupa 1992-ben szűnt meg

A Közép-európai Kupa (KK), más néven Mitropa Kupa Európa első nemzetközi labdarúgó kupasorozata, amelyben klubcsapatok szerepelnek. A kupát időközben átnevezték Zentropa kupára, majd 1992-ben megszűnt – írja a Wikipédia. A verseny elődjét Challenge Kupa néven 1887-ben alapították, Bécsben. A torna kitalálója a Vienna Cricket and Football-Club elnöke, John Gramlick volt. Ebben a versenyben az Osztrák–Magyar Monarchia minden klubja részt vehetett. A torna legjobb csapatai Bécsből, Budapestről és Prágából kerültek ki. A Challenge Kupát 1911-ig rendezték meg, majd átnevezték Mitropa Kupára, ami a KEK és a BEK korai elődje volt. A Challenge Kupát legutoljára a Vienne Sports Club nyerte meg, így megtarthatta a kupát. 

Az elképzelést az első komoly európai kupaversenyről az első világháború után formálták meg. Az ötletgazdák a közép-európai országok voltak, akik abban az időben élen jártak a világ labdarúgásában. Közép-Európában jelent meg a nemzeti ligák ötlete, 1924-ben Ausztria, 1925-ben Csehszlovákia, majd 1926-ban Magyarország hozta létre első nemzeti ligáját, ami a mai ligák elődje. (Pl. a mai Osztrák Bundesliga, NB I) Hugo Meisl, az Osztrák labdarúgó-szövetség (ÖFB) feje kezdeményezte hogy üljenek össze a labdarúgó szövetségek elnökei, és vitassák meg, hogy az ország támogassa-e a kezdeményezést. A találkozóra Velencében került sor.

A Mitropa kupa első találkozójára 1927 augusztus 14-én került sor. A mérkőzést Közép-Európa legjobb csapatai játszották egymás ellen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában