Iszlám Állam

2017.07.27. 06:47

Négy rendőrt öltek meg a dzsihadisták Moszul nyugati környékén

Rendőrökkel csaptak össze a dzsihadisták, legalább négyet megöltek. Elesett egy dzsihadista is, egy rendőr pedig megsebesült az iraki biztonsági erők és az Iszlám Állam (IÁ) közötti tűzpárbajban a nemrég a terrorszervezet uralma alól felszabadított, észak-iraki Moszul nyugati környékén – közölték szerdán hivatalos források.

Moszul, 2017. július 25. Iraki rendfenntartó szolgálatot teljesít Moszul elpusztított Óvárosában 2017. július 24-én, két héttel az után, hogy az iraki hadsereg kilenchavi harcokat követõen visszafoglalta a nagyvárost az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezettõl. Gerd Müller nemzetközi gazdasági együttmûködésért és fejlesztésért felelõs német miniszter július 25-én bejelentette, hogy Németország 100 millió euróval (több mint 30 milliárd forinttal) megemelte az észak-iraki város újjáépítésére szánt segélyeit. (MTI/EPA)

Az összecsapások azután törtek ki, hogy a dzsihadisták megtámadtak egy rendőrőrsöt Moszulhoz közel, az észak-iraki ninivei kormányzóságban. Az áldozatok között van egy hadnagy is – közölte Mázen al-Ahmadi, a helyi rendőrség szóvivője. A hadsereg jelenleg nagy erőkkel keresi a támadókat, akik a harcokat követően elmenekültek.

Al-Ahmadi elmondása szerint Moszul felszabadítása ellenére az IÁ alvó terrorsejtjei és a polgári lakosság közé beszivárgott tagjai továbbra is jelen vannak az észak-iraki nagyvárosban és annak környékén.

Szintén a civilek közé próbált elvegyülni hamis személyigazolvánnyal az IÁ „bűnszervezeteinek emírje”, akit a várost átszelő Tigris folyó egyik hídján fogtak el szerdán – mondta Vazeh al-Hamadáni ninivei rendőrparancsnok. Al-Hamadáni hozzátette, hogy a rendőrség ezenkívül őrizetbe vett egy dzsihadistát, aki a testére erősített robbanóövet akart működésbe hozni egy másik, a városhoz közeli rendőrőrsnél.

Az iraki katonai hírszerzés szerdán közleményt adott ki, amely szerint kilenc katona- és szövetségi rendőrtisztet, valamint 30 katonát hallgattak ki, akiket azzal gyanúsítanak, hogy bizonyos ellenszolgáltatásért – akár 100 ezer dollárnyi (26 millió forintnyi) összegért – cserébe futni hagyták az IÁ számos fegyveresét Moszulból.

Az Irakban tartózkodó Stephen Townsend amerikai altábornagy korábbi kijelentése szerint akár több száz dzsihadista lehet még Moszulban. Megfigyelők szerint a terrorszervezet továbbra is több kisebb területet ellenőriz a város déli és nyugati részén.

Az iraki kormányerők és a velük szövetséges milíciák az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció légi támogatásával tavaly októberben indítottak offenzívát az észak-iraki nagyváros felszabadítására, és hónapok óta tartó harcok után július 10-én vették be Moszult, az IÁ utolsó iraki fellegvárát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!