Akcióban a külügy

2017.09.11. 12:39

Magyar állampolgárokat evakuálnak a hurrikán elől egy karibi szigetről

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter utasítást adott az Irma hurrikán által sújtott Saint Martin szigetén tartózkodó magyar állampolgárok mielőbbi evakuálására.

A mother comforts her child as they wait in front of Grand-Case Esperance airport entrance to leave Saint-Martin, on September 10, 2017 on the French Carribean island of Saint-Martin after it was devastated by Irma hurricane. People on the islands of Saint Martin and Saint Barts turn to the colossal task of rebuilding after Hurricane Irma laid waste to their infrastructure and shattered their lives. / AFP PHOTO / Martin BUREAU

A miniszter a hurrikán miatt veszélybe került magyarokkal kapcsolatban hétfői budapesti sajtótájékoztatóján kifejtette: kilenc állampolgárról tudnak, akik valamennyien szeretnék elhagyni a szigetet. Közülük hattal közvetlenül, hárommal családtagjaikon keresztül tartják a kapcsolatot – tette hozzá. Elmondása szerint egy párral személyesen is kapcsolatban van, akik értékes információkkal látják el a magyar hatóságokat.

Az Irma pusztítása Saint Martin szigetén
Forrás: AFP PHOTO / Lionel Chamoiseau

A helyszín

Saint Martin szigete (magyarul: Szent Márton-sziget) a Karib-tengeren fekszik a Kis-Antillák, azon belül a Szélcsendes-szigetek szigetcsoportban. Területén 1648 óta Franciaország és Hollandia osztozik. A déli, holland rész – körülbelül a terület 40%-a – neve Sint Maarten, és egyike a Holland Királyság négy alkotmányos részének.

Szijjártó Péter közölte: a holland és az amerikai válságközponttal folyamatosan kapcsolatban állnak, de azok egyelőre saját polgáraik mentésével vannak elfoglalva. Megjegyezte: délután egy órakor Hágában a holland külügyminisztériummal lesz egyeztetés az evakuálási folyamatról, talán akkor megtudnak többet is. Számukra, illetve az evakuálásba most bekapcsolódott francia hatóságoknál a magyar állampolgárok adatait, elérhetőségeit regisztrálták, és kérték őket, hogy amint lehetőségük van, hozzák el őket – mondta Szijjártó Péter. A politikus jelezte: emellett egy amerikai hajózási vállalkozással is kapcsolatban vannak, amelynek egy hajója ki tudott kötni a szigeten, illetve utasítást adott repülőgép bérlésére Dominikán.

Ugyanakkor a természeti csapás nyomán az infrastrukturális és kommunikációs lehetőségek erőteljesen megcsappantak, és eddig csak katonai gépek kaptak leszállási engedélyt a szigeten – mondta a miniszter, aki szerint jól látható, a hatóságokat is váratlanul érte a pusztítás mértéke.

Szijjártó Péter rámutatott: ha magyar állampolgárok veszélyben vannak, és el akarnak jönni valahonnan, az állam kötelessége, hogy segítsen. Megjegyezte: ennek az ügynek a megoldása eddig a legnehezebb azok közül, amellyel szembesültek, de azon vannak, hogy sikerrel járjanak.

(Borítóképünkön evakuálásra váró emberek Saint Martin szigetén. Forrás: AFP / Martin Bureau)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!