felmérés

2020.02.18. 06:58

Az ausztrálok háromnegyedét érinthették a pusztító bozóttüzek

Csaknem hárommillió ember otthona égett le.

Forrás: MTI/EPA/AAP

Fotó: Sean Davey

Az Ausztráliában tavaly szeptember óta pusztító bozóttüzek a lakosság háromnegyedét érintették közvetve vagy közvetlenül egy kedden nyilvánosságra hozott felmérés szerint.

Az ország keleti és déli részén több mint 120 ezer négyzetkilométeren pusztítottak a lángok.

A tüzek 33 ember halálát okozták, mintegy 2500 embernek kellett elhagynia lakhelyét, egymilliárd állat pusztult el.

A tüzek ezúttal különösen korán kezdődtek az ausztráliai tavasz során, és nagyon intenzívek voltak. Szakértők szerint ez a rendkívüli szárazsággal, a tikkasztó hőséggel, valamint a klímaváltozással magyarázható.

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) felmérésének eredménye szerint a válaszadók 14 százalékát közvetlenül érintette a tűz: ez azt jelenti, hogy csaknem hárommillió ember otthona leégett, megrongálódott vagy fennállt a veszélye annak, hogy valamilyen kár éri a házat.

A megkérdezettek 64 százalékát közvetve érintette a katasztrófa:

15 millió ember ki volt téve füst belélegzése veszélyének, meg kellett változtatnia az utazását, vagy valamelyik hozzátartozóját, ismerősét érte közvetlen kár.

A felmérés arra is kitért, hogy mi az emberek véleménye a szövetségi kormány teljesítményéről a tűz oltásában, megelőzésében. Kiderült, hogy az elégedettségi szint Scott Morrison kabinetével 39,2 százalékra esett vissza a korábbi 52,5 százalékról.

A kutatást több mint 3000 ember megkérdezésével végezték két hét leforgása alatt.

Borítókép: Tűzoltók az Új-Dél-Wales államban fekvő Bredbóban pusztító tűzvész helyszínén 2020. február 2-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!