gyülekezési tilalom

2020.06.10. 13:53

Több mint ötven embert vettek őrizetbe Hongkongban

Városszerte megmozdulást tartottak a múlt évi kormányellenes tüntetéshullámot elindító tiltakozás emlékére.

Több mint ötven embert vettek őrizetbe Hongkongban engedély nélküli gyülekezésben való részvétel miatt, miután városszerte megmozdulást tartottak a múlt évi kormányellenes tüntetéshullámot elindító tiltakozás emlékére – olvasható a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap internetes oldalán egy szerdán megjelent cikkben.

A lap szerint százak vonultak utcára kedden annak emlékére, hogy egy évvel korábban mintegy egymillióan tiltakoztak a kiadatási törvény módosítását célzó, később visszavont tervezet ellen a városban.

A nap folyamán a demonstrálók bevásárlóközpontokban skandáltak kormányellenes szlogeneket, és feliratokat tartottak fel. Később forgalmas utak mentén felvonulva akadályozták a járművek haladását. A városban jelenleg az új koronavírus-járvány miatti óvintézkedésként nem engedélyezett semmilyen, nagyobb létszámú csoportosulás. A rendőrség a gyülekezők feloszlatására több alkalommal paprikasprayt vetett be, és végül 53 embert vettek őrizetbe.

A tavaly Hongkongban zajló tüntetéshullámot életre hívó előterjesztést amiatt támadták, mert az lehetővé tette volna, hogy Hongkong szökevényeket – köztük esetleg politikai menekülteket – adjon ki Kínának, Peking ráadásul visszamenőleg is kérelmezhette volna egyes személyek kiadatását. A javaslat ellenzői megkérdőjelezték a kínai bírósági rendszer tisztességességét és átláthatóságát. A tüntetések, amelyek eredetileg békésre tervezett felvonulásokkal indultak, egyre gyakrabban torkolltak a rendőrök és a tüntetők közötti erőszakos összecsapásokba.

A kifogásolt törvényjavaslatot ugyan visszavonták, de a kormányellenes demonstrációkat végül csak az új koronavírus-járvány megjelenése csendesítette le. A pekingi központi kormányzat azonban a múlt hónapban egy, a városra vonatkozó nemzetbiztonsági törvénytervezetet fogadott el, amely ismét felszította a demokráciapárti mozgalmat. A várhatóan szeptemberben hatályba lépő jogszabály betiltja a lázadást, az elszakadási törekvések hangoztatását és a központi kormányzat ellen irányuló, „felforgatónak” minősített cselekményeket. A hongkongi kormányzat számára pedig előírja, hogy új intézményeket hozzon létre a szuverenitás védelme céljából, valamint engedélyezze a pekingi ügynökségeknek, hogy belátásuk szerint járjanak el a városban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!