Európa-konferencia

2022.05.12. 18:14

Varga Judit: a magyarok erős Magyarországot akarnak (videó)

Az igazságügyi miniszter a Quo vadis, Európa? - nemzetek Európája és a magyar érdek című konferencián szólalt fel, amelyet a Polgári Magyarországért Alapítvány szervezett.

A magyarok erős Magyarországot akarnak egy erős Európai Unióban (EU) - jelentette ki az igazságügyi miniszter csütörtökön Budapesten.

Varga Judit a Quo vadis, Európa? - nemzetek Európája és a magyar érdek című konferencián szólalt fel, amelyet a Polgári Magyarországért Alapítvány szervezett.

A konferencia előadásait a HírTV felvételének köszönhetően itt tudja meghallgatni:

A tárcavezető azt mondta, hogy sajnos egyesek a saját ideológiájuk alátámasztására használták az Európa jövőjéről szóló konferenciasorozatot. A magyar nemzet ugyanakkor azt nyilvánította ki, hogy erős Magyarországot akar - tette hozzá.

Az EU ma tagadja hagyományos értékeit, jobban értékeli az idegen kultúrákat, ezzel szemben a magyar kormány azt vallja, hogy a zsidó-keresztény gyökerek táplálják Európát, a természetes közösségek - család, nemzet, egyház - nélkül zátonyra fog futni a kontinens jövője.

Varga Judit azt hangoztatta, hogy az unió véleményhegemóniát, öncenzúrát épít, míg a magyar kabinet a szabadságban hisz.

A kormány úgy látja, hogy az EU egyre jobban szűkíti a tagállamok mozgásterét, ezzel szemben Magyarország szerint a tagállamok a szuverenitás kizárólagos hordozói.

Az unió demokrácia nélküli Európát épít, míg a magyar kabinet "a demokráciák demokráciáját" akarja létrehozni - hangoztatta a miniszter.

Beszélt arról is, hogy az EU európaiak nélküli Európán dolgozik: a tömeges bevándorláshoz pénzügyi támogatást nyújt, a gyermekvállalást azonban nem segíti így.

Varga Judit kijelentette, hogy a jelek abba az irányba mutatnak: módosítani kell az uniós szerződéseket. Ezt az álláspontot ajánlani fogja a kormánynak is - közölte, "terápiás javaslatnak" nevezve az elképzelést. 

A miniszter arról is beszélt, hogy milyen észrevételeket fogalmaztak meg a magyar állampolgárok az Európa jövőjéről szóló konferenciasorozat folyamán.

Elsőként: nemet kell mondani az "európai birodalomra".

A magyarok szerint rögzíteni kell a tagállamok azon jogát, hogy alkotmányos identitásuk védelmére hivatkozhassanak.

Fontosnak tartják az emberek azt is, hogy a döntéseket a megválasztott vezetők hozzák meg, ne pedig nem kormányzati szervezetek (NGO-k).

A magyarok javasolták azt is, hogy egységes mércét kelljen alkalmazni az EU-ban.

Megemlítették továbbá, hogy a bevándorláspolitikában a külső határok védelme főszabály legyen, ne pedig kivétel.

Varga Judit úgy fogalmazott, hogy "mi vagyunk Európa lelkiismerete".

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti (EP-) delegációjának vezetője azt hangoztatta, hogy az uniós döntéshozók gyakran nincsenek tisztában a kontinens polgárainak és szabadon választott tagállami vezetőinek véleményével. Úgy határoznak intézkedésekről, hogy ki sem lépnek a brüsszeli EU-s negyedből - vélekedett.

DEUTSCH Tamás
Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti delegációjának vezetője beszédet mond a Polgári Magyarországért Alapítvány Quo vadis Európa? - nemzetek Európája és a magyar érdek című konferenciáján az alapítvány budapesti székházában 2022. május 12-én.
Forrás: Koszticsák Szilárd / MTI

Bár az Európa jövőjéről szóló konferenciasorozat ígéretesen indult, hamar kiderült, hogy "a szokásos brüsszeli forgatókönyv" szerint zajlik: nem azért szervezik, hogy a megismert vélemények alapján alakítsák ki az álláspontjukat, hanem azért, hogy alátámasszák a már meglévő elképzeléseiket - mondta Deutsch Tamás.

Leszögezte, Magyarország az unió tagja, és az is akar maradni. Úgy vélekedett, hogy az EU súlyos szereptévesztésben van, és ebből fakadóan versenyhátrányban. A bürokraták öntelten magyarázzák el az embereknek a világ működését. Van egy elképzelésük, és szerintük az az egyetlen lehetséges - mondta a Fidesz EP-delegációjának vezetője. Úgy vélekedett, a brüsszeli bürokraták a saját problémáikból képezik le a világ problémáit, és közben a világ és Európa valódi gondjai - vírus, háború - "elmennek mellettük".

A fideszes politikus szerint a brüsszeli "birodalmi döntéshozatal" korlátolt és "impotens", amit felismertek és kihasználnak a versenytársak Washingtonban, Moszkvában, Pekingben.

Deutsch Tamás kijelentette, hogy ők a szuverenitásban hisznek.

Gál Kinga, a Fidesz alelnöke, EP-képviselője szerint meg kell védeni az európai értékeket, hagyományokat, bármilyen további integráció csak ezen alapulhat. Kijelentette, hogy kudarcot vallott az Európa jövőjéről szóló konferenciasorozat, amely tavaly május 9-étől idén május 9-éig tartott.

A folyamat nem volt sem demokratikus, sem pluralista, a végkövetkeztetések elfogadása pedig nem volt legitim - hangoztatta.

A számok azt bizonyítják, hogy a magyarokat érdekli Európa jövője. Magyarország az első helyen állt több mint 800 regisztrált eseménnyel. Ennek ellenére a Magyarországon legnépszerűbb vélemények nem szerepeltek a következtetések között - mondta Gál Kinga.  

GÁL Kinga
Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselője beszédet mond a Polgári Magyarországért Alapítvány Quo vadis Európa? - nemzetek Európája és a magyar érdek című konferenciáján az alapítvány budapesti székházában 2022. május 12-én.
Forrás: Koszticsák Szilárd / MTI

A Fidesz EP-képviselője arról is beszélt, hogy a szakértők befolyásolták az európai polgárok véleményét, gyakran túlléptek a hatáskörükön.

Szavai szerint az orosz-ukrán háborút is felhasználták arra, hogy kedvezzenek a föderalista elképzeléseknek.

Gál Kinga úgy összegzett, hogy a konferenciasorozat csupán az intoleráns véleményhegemónia színjátéka volt, amelynek sem a módszereit, sem a következtetéseit nem tudják elfogadni.

Köszöntőjében Veisz Márton, a PMA megbízott külügyi igazgatója azt mondta, hogy Magyarország 2010 óta a stabilitást képviseli; a liberális fősodortól eltérő, de nagyon is sikeres modellt mutatott fel.

Borítókép: Varga Judit igazságügyi miniszter beszédet mond a Polgári Magyarországért Alapítvány Quo vadis Európa? - nemzetek Európája és a magyar érdek című konferenciáján az alapítvány budapesti székházában 2022. május 12-én.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában