Nem függetlenek

2023.04.18. 06:28

Ömlik a külföldi pénz a dollármédiához

A Magyar Nemzet cikksorozatot indított, hogy bemutassa, hogyan finanszírozzák külföldről a dollármédia szereplőit. A második részből a kisebb és a kampánycélokat szolgáló dollármédiumok ismerhetők meg.

Az Európai Parlament által közreadott képen Soros György magyar származású amerikai üzletember, a New York-i Soros Fund Management befektetési társaság elnöke az EP fejlesztési, költségvetési, bel- és igazságügyi bizottságainak közös konferenciáján Brüsszelben 2016. június 30-án

Forrás: MTI/Európai Parlament

Fotó: Philippe BUISSIN

100 százalék. Van olyan magyarországi dollármédium, amelyet ekkora arányban finanszíroznak Washingtonból – írja a Magyar Nemzet. A Szabad Európa nevet viselő portál elődjével ellentétben inkább baloldali elfogultságú, és ahogy arról korábban az Origo beszámolt, a portált amerikai költségvetési pénzekből tartják fenn.  

A működés költségeit az Egyesült Államok kongresszusa biztosítja a USAGM független testületen keresztül

– írják. A USAGM rövidítés feloldása az Egyesült Államok Globális Médiáért Felelős Ügynöksége. 

A lap pontos költségvetése nem ismert, a finanszírozás azonban teljes egészében amerikai adófizetői pénzből történik, ugyanis a portálon nincsenek hirdetések.

A Direkt 36 nevű oldal korábban a Soros-bloggal, egy ideje pedig a Telexszel működik partnerségben. Ez a beszámolóik szerint fizetett együttműködést jelent, azaz közvetett módon is juthat hozzájuk külföldi forrás. 

Egy másik, „oknyomozó” jellegű portál, amelyben meghatározó a külföldi finanszírozás, az Átlátszó. Ennek kapcsán egy némileg bonyolult pénzcsatornát mutatott be a Tűzfalcsoport. 

E szerint 2021-ben az Átlátszó.hu Közhasznú Nonprofit Kft.-nek a legnagyobb intézményi támogatást az Átlátszónet Alapítvány adta 35 millió forint értékben, amely alapítványt a Soros-féle Open Society Institute nagyjából 16 millió forinttal támogatta a tárgyalt évben. 

Egy relatíve új dollármédium a Gulyás Márton neve által fémjelzett Partizán. Gulyás Partizánja is komoly dolláralapú támogatásban részesült az elmúlt években 

– hívta fel a figyelmet tavaly decemberben az Origo.

Nemrég arra is fény derült, hogy Gulyást nem más, mint David Pressmann választhatta ki egy tengerentúli ösztöndíjra. 

Végül, de nem utolsósorban, a baloldal gyűlöletkeltő propagandaportálja, az EzaLényeg mögött álló Oraculum 2020 Kft. is súlyos százmilliókhoz jutott külföldről. 

A teljes cikk a részletekkel ITT olvasható.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában