Intézkedések

2023.04.06. 12:54

Szerb miniszter: a család védelme a legnagyobb kihívás a változó világban

Jelentős mértékben nőtt az újszülöttek száma az év első hónapjaiban az előző esztendő azonos időszakához képest Szerbiában. A kormány határozott szándéka, hogy segítse a családokat - írja a V4NA.

„A család a garancia a társadalom és az állam megmaradására”

2023 első két hónapjában 10 083 baba látott napvilágot. Ez 5,1 százalékkal több mint 2022-ben ilyenkor. A szerb kormány feltett szándéka, hogy a továbbiakban is megtartsa a családtámogatásokat, és közvetlen forrásokat biztosítson a gyermeket vállaló pároknak, mert a család a garancia a társadalom és az állam megmaradására. Ezt mondta Ana Brnabic egy ezzel kapcsolatos konferencián.

A szerb miniszterelnök szerint semmi értelme a kormány munkájának, a fizetések s a nyugdíjak emelésének, az új munkahelyek létrehozásának, ha nem tesznek azért, hogy több gyermek szülessen. A szerb államvezetés éppen ezért a családok támogatásában látja a megoldást, s erre fektet hangsúlyt.

Problémát okoz ugyanakkor az országban, hogy több esetben a fiatal szülőnek nincs kire hagynia a gyerekét, amíg dolgozik. Jelenleg ugyanis 11 ezer óvodai férőhely hiányzik. A miniszterelnök szerint törekedni kell arra, hogy ezen a helyzeten javítsanak.

Ana Brnabic hozzátette: minden egyes intézkedés, amelyről a kabinet eddig döntött, így a közvetlen támogatások, az első, a második, a harmadik vagy a negyedik baba után járó pénzek, mind-mind csak bónuszok. A legfontosabb, hogy azon dolgozzon a kormány, hogy jobb életkörülményeket biztosítson a családoknak, mert az hozzájárulhat a születésszám növekedéséhez. A miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy megemelték a családi pótlékot az első, második, harmadik és negyedik gyermek születése után, és rámutatott, hogy az állam támogatja a mesterséges megtermékenyítést is.

Ana Brnabic kiemelte: az egészségügyi fejlesztések, az új iskolák, a művelődés terén megvalósított beruházások mit sem érnek, ha nem teszünk valamit, hogy többen legyünk, ezzel pedig biztosítsuk, hogy Szerbia megmaradjon és a jövőben még erősebb legyen. Ennek a fejlődésnek a kulcsa pedig az, hogy több kisbaba születik, s a családok erőteljesebbek lesznek. Minden, amit mi Szerbia kormányaként megteszünk, az valójában egy, a szüléseket támogató politika – szögezte le a miniszterelnök.

Erős család, erős gazdaság, erős ország

Egyetért a kormányfővel az illetékes miniszter is, aki szerint a család a társadalom, az állam és a nemzet fennmaradásának biztosítéka. Egy erős család erős gazdaságot hoz létre, egy erős gazdaság pedig egy erős országot – mondta a családokért és a demográfiáért felelős miniszter. Darija Kisic szerint az általa vezetett tárca stratégiailag készen áll arra, hogy a család intézményét, mint a legértékesebb nemzeti erőforrást minden értelemben támogassa és erősítse.

A család védelme a gyorsan változó világban a legnagyobb kihívás és a legfelelősségteljesebb feladat – mondta Kisic.

A gyermeket vállaló családok anyagi támogatásával, valamint az egyéb intézkedésekkel az állam határozottan jelzi, hogy törődik velük, és biztonságot ad a fiataloknak – nyilatkozta Kisic.

Szerbia folytatja a családtámogatási intézkedéseket. A tárcavezető bejelentette, hogy a következő időszakban az illetékes minisztérium munkacsoportot alakít, amely logisztikai, stratégiai és pénzügyi támogatást nyújt a születésszám növelő intézkedések helyi szintű megalkotásához is.

A teljes cikket ITT olvashatja el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában