Provokáció

2023.05.12. 17:30

A kereszténygyalázás az EP vezetése szerint összeegyeztethető a művészi szabadsággal

Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselője elfogadhatatlannak tartja, hogy az Európai Parlament vezetése szerint rendben volt kiállítani a Jézust szadomazochista tematikában ábrázoló képet az unió törvényhozó testületének épületében. A képviselő ismertette a botrányos tárlat ellen tiltakozó levelükre érkezett válasz tartalmát.

MW

A látogatók 2012. október 3-án Belgrádban tekintenek meg képeket a galériában Elisabeth Ohlson Wallin svéd művész fotóiból

Forrás: AFP

Fotó: ANDREJ ISAKOVIC

„Elképesztő, hogy az EP házbizottságának illetékese szerint az unió törvényhozó testületének épületében kiállított, Jézust meleg, szadomazochista kontextusban ábrázoló kép összeegyeztethető a művészi szabadsággal” – jelentette ki a Magyar Nemzet megkeresésére Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselője. 

A fideszes képviselő azt is felvetette: kérdés, hogy mennyire lett volna megengedő az Európai Parlament, ha más vallást – például az iszlámot – megszentségtelenítő alkotást akar valaki kiállítani az épületben.

A tárlatot szervező és a megnyitón beszédet mondó szélsőbaloldali svéd képviselőnő, a leszbikus Malin Björk szinte minden megnyilvánulása akörül forog, hogy miként lehet provokálni a másik oldalt. Ám a mostani akciójukkal már túl messzire mentek, nem egyszerűen a jó ízlés megsértéséről van szó, hanem a kereszténységet, a legalapvetőbb kulturális hagyományainkat is meggyalázták. Nem csoda, hogy a kiállítás mély felháborodást keltett a jóérzésű, konzervatív képviselők körében – fejtette ki Gál Kinga.

Ironikus, hogy a kulturális események felügyeletével megbízott Christoph Hansen éppen egy néppárti képviselő, ami a névleg konzervatív párt valós világszemléletéről is sokat elárul. 

Ugyancsak figyelemre méltó, hogy az EP elnökének írt levelet mindössze egyetlen néppárti képviselő, a francia François-Xavier Bellamy írta alá

– mutatott rá Gál Kinga.

A teljes cikk ITT olvasható el. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában