Az emberek békét akarnak

2023.06.11. 22:08

Alapjogokért Központ: háborúpárti állásponton van a Gyurcsány által vezetett baloldal

A második Gyurcsány-kormány megalakulása óta tart az a politika, hogy a baloldal szemben áll a választók elvárásaival és akaratával a legfontosabb kérdésekben - mondta az Alapjogokért Központ elemzője az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában.

MW

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

Zila János hozzátette: most háborúpárti állásponton van a Gyurcsány Ferenc által vezetett baloldal, pedig a béke irányába tett erőfeszítéseket várnak el az emberek.

Forrás: Zila János Facebook-oldala

Az elemző felidézte, hogy amikor a második Gyurcsány-kormány 2006. június 9-én megalakult, a nyilvánosság még nem ismerte az őszödi beszédet, ám Gyurcsány Ferenc a kormányalakítás másnapján megszorító csomagot jelentett be. Ez „szöges ellentéte volt annak, amivel megnyerte a választást, hiszen adócsökkentéseket ígért” – fogalmazott.

Adó- és rezsiemelések következtek, a gáz árát például harminc százalékkal emelték, a vállalkozásoknál új adó is megjelent, és emelkedett a társadalombiztosítási járulék - emlékeztetett Zila János. Mint mondta, ez "hidegzuhany volt, hiszen a választók pozitív bejelentést vártak".

Gyurcsány Ferencék átverték a választókat, nem mondták el, milyen helyzetbe sodorták az országot

– fűzte hozzá az elemző.

Rámutatott: 

bár az őszödi beszéd csak szeptemberben került nyilvánosságra, a megszorítások miatt már jóval hamarabb elkezdett zuhanni a második Gyurcsány-kormány támogatottsága, illetve az MSZP népszerűsége, az SZDSZ pedig „ki is múlt”.

 A zuhanó támogatás frusztrációt okozott a baloldal számára

– jegyezte meg.

Azután, amikor az elégedetlenség az őszödi beszéd miatt „lángra lobbant”, és az emberek az utcára vonultak, „a kormányfő utasításának megfelelően” kemény fellépés, „rendőrterror” volt a válasz - fogalmazott. 

A baloldal támogatottsága azóta is alacsony, így a frusztráció most is megvan, amit jelez, hogy a közelmúlt tüntetései többször erőszakba fulladtak

– fejtette ki Zila János.

Közlése szerint a baloldal elutasítottsága azóta is stabil, „nem tudnak kijönni ebből a spirálból”, sőt, „gerjesztik”, mivel nagyon fontos kérdésekben szembefordulnak az emberekkel. 

Például kiállnak a migránskvóta mellett és támogatják a háborút

– mondta az elemző.  

Zila János hangsúlyozta: 

a választók a félelmeikre megoldást várnak a vezetőiktől. 

Szerinte itt ragadható meg a különbség a két politikai oldal között és a háborúpárti álláspont az egyik oka annak, hogy már az elkötelezett baloldali szavazók is csak „kelletlenül támogatják Gyurcsányékat”.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában