Belebukhat a botrányba

2023.07.26. 08:19

Az amerikai képviselőház elnöke először beszélt Joe Bidennel szembeni eltávolítási eljárás lehetőségéről

Az amerikai képviselőház republikánus elnöke szerint Joe Biden elnök és családjának pénzügyi körülményeit ki kell vizsgálni, és ez akár az elnök eltávolítására irányuló eljárást is eredményezheti.

MW

Joe Biden amerikai elnök a washingtoni Fehér Ház Roosevelt-termében 2023. július 21-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Manuel Balce Ceneta

Kevin McCarthy kedden a törvényhozás épületében újságírók előtt kijelentette, hogy a képviselőházi bizottság folytatja vizsgálatát az elnök családjához érkező külföldi pénzekkel kapcsolatban, aminek a végére kell érni, és 

ez az „eltávolítási eljárás (impeachment inquiry) szintjére emelkedhet”.   

A politikus először hétfőn, egy televízióinterjúban említette meg az eljárás lehetőségét a jelenleg zajló kongresszusi vizsgálattal összefüggésben, amikor úgy fogalmazott, hogy „csak az információ útját követik”.   

A demokraták szerint semmilyen bizonyíték nem áll rendelkezésre az elnök meg nem engedett tevékenységére. Jaime Harrison, a Demokrata Párt vezető testülete, a Demokrata Nemzeti Bizottság (Democratic National Committee) elnöke a képviselőházi elnök szavaira úgy reagált, hogy a „képviselőház igazi elnöke Donald Trump, és bebizonyosodott, hogy a képviselőházi többség is csak a 2024-es választási kampány egy meghosszabbított karja”.   

Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivője keddi sajtótájékoztatóján annyit mondott az elnök elleni esetleges eltávolítási eljárásra irányuló kérdésre, hogy „politikai elterelés”, ami nem élvezi az emberek, de a képviselőházi republikánusok többségének támogatását sem.   

A kongresszus alsóháza, a képviselőház republikánus vezetésű felügyeleti bizottsága jövő hétfőn az elnök családja elleni feltételezésekről zárt ajtók mögött hallgatja meg Devon Archert, Hunter Biden korábbi üzlettársát. A testület a múlt héten nyilvános ülésen az adóhatóság két nyomozóját hallgatta meg, akik a többi között a Biden család tagjaihoz évekkel ezelőtt állítólag külföldről érkező milliós összegekről beszéltek eskü alatt.

Chuck Grassley republikánus szenátor a múlt héten nyilvánosságra hozott egy, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) birtokában lévő feljegyzést egy informátor állítólagos bejelentéséről, ami szerint a jelenlegi elnök megvesztegetési pénzt fogadott el attól az ukrán energiacégtől, a Burismától, amelynek igazgatótanácsában fia, Hunter Biden is tag volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában